Pandora / En Rajs / Čarobna knjiga

Pandora

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Čarobna knjiga
Godina izdavanja: 2011
300 str.
ISBN: 978-86-7702-170-2

U prvoj knjizi Novih vampirskih priča, pratimo smrtni život devojke Lidije, rođene u Rimskom carstvu nekoliko godina pre Hrista, ali i njen besmrtni, skoro 2.000 godina dug život kao vampirice Pandore. Sa Pandorom smo se upoznali u drugoj knjizi Vampirskih hronika – Vampiru Lestatu – kao sa dugovekovnom ljubavnicom vampira Marijusa, koji ju je i preobratio u besmrtnicu. U želji da opovrgne epitet tek puke ljubavne pratilje, Pandora odlučuje da napiše priču o svom životu, memoare ispunjene strašću, ljubavlju, patnjom, borbom, samosvojnošću, misterijama. Ovo je, takođe, i roman-rasprava o „muškom razumu“ i „ženskoj iracionalnosti“.

Pandora je ćerka bogatog rimskog senatora. Još u Rimu upoznaje smrtnog Marijusa, u koga se zaljubljuje, ali njen otac ne odobrava tu vezu. Nakon što je novi car došao na vlast, senator i njegova porodica bivaju ubijeni, ali Pandora i njen brat pukim slučajem preživljavaju i beže u Antiohiju. Pandora se posvećuje kultu boginje Izide, a zatim ponovo sreće sada besmrtnog Marijusa, koji je preobraća u vampiricu. Tako počinje ljubavna priča koja traje 2.000 godina. Ova lepa, pametna, neustrašiva, samostalna i strasna superheroina vodi nas na putovanje kroz istoriju – nakon Rima i Antiohije, sledi Francuska 18. veka, kao i savremeni Pariz i Nju Orleans, gde pokušava da uđe u trag Marijusu i Lestatu.

„Pandora je istinski klasik, nalik na roman Ja, Klaudije Roberta Grejvsa!“

Amazon.com Review

„Ovo je En Rajs u svom najromantičnijem i najženstvenijem obliku.“

"Kirkus Reviews"

„Štivo koje jednostavno hipnotiše.“

"Mademoiselle"

„Zavodljivo... En Rajs se vraća onome u čemu je najbolja... nastavku sage o seksepilnim, nepobedivim i neodoljivim vampirima. Čarolija ne prestaje...“

"Booklist"

O autoru:
En Rajs spada među najslavnije i najčitanije američke pisce. Kultni je pisac horor romana i najveće ime u podžanru romana o vampirima. Poznata je po tome što vešto prepliće prirodno i natprirodno u epskim pričama. Njeni romani su bogate tapiserije istorije, filozofije i religije, sa složenim likovima koji ispituju i proširuju fizički svet izvan granica opipljivog. Njeno životno iskustvo i intelektualna radoznalost stalno su je podsticali na nova istraživanja. Ona je pisac koji piše pod tri imena. Pod svojim imenom objavila je kultni serijal Vampirske hronike, koji započinje knjigom Intervju sa vampirom, po kome je snimljen istoimeni film sa Tomom Kruzom i Bredom Pitom u glavnim ulogama. Ovaj serijal doneo joj je svetsku slavu i praktično je postao rodonačelnik celog jednog žanra savremene literature. Objavila je i trilogiju Životi Mejfer veštica, kao i nekoliko samostalnih romana, koji takođe spadaju u horor žanr. Poslednjih godina došlo je do promene u njenom životu, kada se iz ateizma vratila u katoličanstvo, a to je uticalo i na njen spisateljski rad, pa je 2005. izdala knjigu Christ the Lord: Out of Egypt (2005), kao početak serijala o Isusu Hristu. U proleće 2005. preselila se iz Nju Orleansa, grada koji joj je bio velika umetnička inspiracija, u Kaliforniju. Time se završio dugačak period tokom kojeg je En Rajs živela i stvarala u ovom gradu i predstavljala njegov zaštitni znak.


Povezane teme: horor
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
jelena (neregistrovan) @ 07. jan 2012. 21:55 #1
brutalno jee
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (1)
Knjige istog ili sličnog žanra (20)

Krv naša nasušna
Glen Dankan

Keri
Stiven King

Peščana hronika
Pavle Zelić

Nikadođija
Nil Gejmen

Dvanaestorica
Džastin Kronin

Rozmarina beba
Ajra Levin

Talulin čopor
Glen Dankan

TO
Stiven King

Dnevnik otrova
Merirouz Vud

Večita noć
Giljermo del Toro i Čak Hogan

Nakot
Goran Skrobonja

Isijavanje
Stiven King

Pod kupolom
Stiven King

Svini Tod - Ogrlica od bisera
Džejms Malkolm Rajmer

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige