Paulo Koeljo: Pobednik je sam
11. avg 2009. @ 09:21  |  izdanja

Paulo Koeljo: Pobednik je sam

Paideia

Najnoviji 12. roman po redu, brazilskog pisca Paula Koelja “Pobednik je sam” od 6. jula našao se u prodaji, u izdanju Paideie. Novi roman slavnog pisca, izazvao je veliku pažnju , na prvom mestu zbog književne kritike, a zatim i zbog čitalačke publike. Razlog tome je što je ovo delo, za razliku od svih drugih, napisano u potpuno drugačijem stilu.

Smestivši radnju svog dela u zavodljivi svet mode i filma, u vreme Kanskog filmskog festivala, autor nam dočarava uzbudljivu sliku sveta prezasićenog glamurom i raskalašnošću i ukazuje na kobne posledice opsednutosti slavom. Naime, glavni junak novog Koeljovog romana, u kojem se pisac po prvi put oprobao u žanru trilera, jeste ruski milioner koji se razočarao u ljubav svoje žene, koja ga je ostavila zbog slavnog modnog kreatora. Kako bi povratio ljubav svoje žene i dokazao da je voli, na jedan paradoksalan način, protagonist romana organizuje seriju ubistava, za vreme trajanja filmskog festival u Kanu. Pitanje koje se postavlja na samom kraju, glasi : ko je pobednik? Da li glavni junak koji postaje masovni ubica ili pomenuti modni kreator koji je pridobio ljubav prelepe manekenke? Možda odgovor na ovo pitanje upravo nosi naslov knjige

Paulo Koeljo rođen je u Rio de Žaneiru, 24. avgusta 1947. godine.Njegov prvi svetski bestseler Alhemičar, objavljen 1988. godine, premaGinisovoj knjizi svetskih rekorda, najprevođenija je knjiga nekog živogautora. Prema anketi BBC-ja, roman Alhemičar svrstan je u stonajomiljenijih dela svih vremena. Kritika je posebno naklonjenanjegovoj poetici, realističnom i filozofskom stilu pisanja, isimboličnom jeziku koji se ne obraća našem razumu, već našem srcu.

Nakon Alhemičara, Koeljo je objavijo još deset kniga, među kojimasu najpoznatije : Brida, Na obali reke Pjedre sedela sam i plakala,Peta gora, Veronika je odlučila da umre, Jedanaest minuta. Deset godinasu svi romani Paula Koelja zauzimali najviša mesta na listamabestselera širom sveta.

U Srbiji su sva njegova dela bila na vrhu lista bestselera idobijala nagradu Zlatni bestseler (TV Beograd i Večernjih novosti) od1995. do 2002. Osim toga, prilikom posete Beogradu, septembra 1998.uručena mu je nagrada Specijalni zlatni bestseler, kao najčitanijemstranom piscu u prethodnoj deceniji.

Povezane teme: odmor uz knjigu
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (5)

Vragolije
Amanda Kvik

Plavi dim
Nora Roberts

Male radosti subote
Aleksandar Mekol Smit

Sinovi i planete
Klemens J. Zec

Soulfood
Žana Poliakov

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige