Pirat, pesnik i razvratnik
17. jul 2009. @ 11:00  |  izdanja

Pirat, pesnik i razvratnik

Johny Depp, Taschen Movie Icons

U čuvenom serijalu Movie Icons svetski značajne izdavačke kuće Taschen, koja kroz vizuelne biografije predstavlja najbitnija lica sveta filma, pojavio se i naslov koji nas približava životu slavnog holivudskog glumca Džoni Depa (Johny Depp).

Knjiga „J. Depp“ vodi nas kroz biografske i detaljne filmografske podatke o privatnom i profesionalnom životu čuvenog glumca. Pregledajući Taschenovu „filmsku slikovnicu“ saznajemo vrlo zanimljive detalje o kultnim filmskim junacima poput Edvarda Makazorukog (Edward Scissorhands), Eda Vuda (Ed Wood), Donija Braska (Donnie Brasco), Don Huana de Marka (Don Juan de Marco), kapetana Džeka Speroa (Jack Sparrow), Svinija Toda (Sweeney Todd) i Izaboda Krejna (Isabod Crane) iz originalnog ostvarenja „Sleepy Hollow“.

Izuzetna složenost i različitost u tumačenim karakterima najbolji je pokazatelj talenta i umešnosti transformacije glumca koji je obeležio kraj dvadestog i početak dvadeset i prvog veka, i dalje neprekidno osvajajući kako čuvena rediteljska imena tako i bioskopske auditorijume širom sveta. Sarađujući sa vrhunskim režiserima kao što su Teri Gilijam (Terry Gilliam), Roman Polanski (Roman Polanski), Tim Barton (Tim Burton), Emir Kusturica, Džim Džarmuš (Jim Jarmush) i Džon Voters (John Waters), Dep je izgradio vrlo uspešnu i nekonvencionalnu glumačku karijeru.

Autor naslova „J. Depp“, F. X. Fini (F. X. Feeney) je poznati američki scenarista i kritičar, a za Taschen je pisao još o rediteljima Majklu Manu (Michael Mann) i Polanskom (Roman Polanski). Ono što je karakteristično za ovu, i sve ostale Taschenove Movie Icons biografije, jesu izuzetno kvalitetne fotografije. Za svaki naslov, urednik serijala, Pol Dankan (Paul Duncan), vrlo pažljivo bira oko 150 visokokvalitetnih originalnih i simptomatičnih fotografija za određenog glumca, filmskih postera, kao i neobjavljenih fotografija. Svaki vizuelni prikaz propraćen je adekvatnim komentarom, hronološkim, biografskim i bibliografskim podacima uz prigodne citate iz filmova i života glumca. Dankan je inače uredio ukupno pedeset filmskih knjiga izdavačke kuće Taschen, među kojima su i nagrađene „The Ingmar Bergman Archieves“, „Alfred Hitchcock“ i „Stanley Kubrick“, što je još jedna potvrda u nizu kvaliteta zbog čega Vam i preporučujemo Taschenov naslov „J. Depp“.

I.T.

Povezane teme: knjige o filmu
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (8)

Istorija filma
Dejvid Parkinson

Film i filozofija
Do­mi­nik Ša­to

Filmska fabula
Žak Ran­si­jer

Glumac na filmu
Žaklin Nakaš

Istorija filma III
Dejvid A. Kuk

Istorija filma II
Dejvid A. Kuk

Istorija filma I
Dejvid A. Kuk

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige