Potresno delo zapanjujuće genijalnosti / Dejv Egers / Booka

Potresno delo zapanjujuće genijalnosti

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Booka
Godina izdavanja: 2012
448 str.
ISBN: 978-86-88335-20-1

Ovo je istinita priča. Morali smo ovo da vam kažemo jer kada na početku shvatite da je u pitanju priča o dva brata od kojih je stariji (22) narator koji, nakon što im u roku od nekoliko meseci umru i otac i majka (oboje od raka, različitih vrsta), postaje staratelj mlađem (8), lako možete da pomislite da je u pitanju patetična izmišljotina sa ciljem da vam izmuze teško zarađen novac.

Sve u ovoj knjizi se zaista dogodilo. U stvari, verovatno ne baš sve, tačnije mnogo toga najverovatnije nije izgledalo baš tako. Ali tim pre imate razlog da je pročitate (nadamo se nakon što ste je kupili, a ne pozajmili, znate, knjige ne nastaju tek tako, ima tu mnogo troškova) jer ono sa roditeljima se zaista dogodilo, a potom je pisac Egers ispisao ovo monumentalno književno delo o braći Egers i njihovim (ne)mogućim dogodovštinama.

Duhovito, zabavno, ironično, a iskreno, PDZG (skraćenica predugačkog naslova čije objašnjenje zauzima više mesta od naslova) je vrlo verovatno jedna od najboljih knjiga koje ćete pročitati ove i naredne godine. Bolna ali i utešna, lekovita i beskrajno draga, podsetiće vas zašto se knjige zaista pišu. Zato što neko, negde, nekada ima nešto veliko i lepo da vam ispriča. Da, baš vama. A sada, pravac kasa, platite ovu knjigu (velika je verovatnoća da košta kao četiri kafe u vašem omiljenom kafeu), smestite se negde gde vam je udobno i prepustite se priči Dejva Egersa.

Virtuozno delo, veliki, smeo, manično-depresivni haos od knjige jednog talentovanog, zapanjujuće talentovanog novog pisca.

Mičiko Kakutani, "The New York Times"

Ono što je očigledno je da ova knjiga ima sjajan naslov. Ono što je neočekivano je da joj taj naslov savršeno pristaje.

"The Mail"

Knjiga neobuzdane energije, mešavina samosvesti i nade, horora i histerije, svežine i mudrosti.

"The Village Voice"

Potresno? Svakako. Zapanjujuće? Da. A ako je genijalnost prikazati univerzalno na svež i nezaboravan način onda ga možete zvati i genijalnim.

"The Times"

O autoru:
Dejv Egers (Dave Eggers, 1970) je jedna od ključnih ličnosti savremene američke književnosti. Na književnoj sceni pojavio se remek delom “Potresno delo zapanjujuće genijalnosti”, autobiografskim romanom koji je stigao na prvo mesto bestseler liste časopisa "The New York Times". "Time magazin" ga je proglasio knjigom godine, bio je nominovan za "Pulicerovu nagradu", a nedavno je uvršten i na listu najboljih romana prve decenije 21. veka.

Za svoja kasnija dela ("What is What, Zeitoun") nagrađen je brojnim priznanjima ("American Book Award", "Dayton Literary Peace Prize", "LA Times Book Award", "Northern California Book Award", "the Robert F. Kennedy Distinguished Honor"), a uspešno se okušao i kao scenarista ("Away We Go", "Where the Wild Things Are"). Njegov poslednji roman "A Hologram for the King" objavljen je sredinom 2012. godine.

Osim pisanjem Egers se bavi izdavaštvom, osnivač je nezavisne izdavačke kuće "McSweeney’s", stoji iza kultnog magazina "The Believer", a 2002. pokrenuo je neprofitnu organizaciju "826 Valencia" koja pomaže talentovanoj deci da razviju svoj književni dar. Živi u San Francisku sa suprugom, poznatom književnicom Vendelom Vidom i dvoje dece.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige