Prestižno priznanje “Franc Kafka” za Banvila
30. maj 2011. @ 16:02  |  vesti

Prestižno priznanje “Franc Kafka” za Banvila

Irski pisac Džon Banvil (John Banville), dobitnik nagrade Buker za roman „More” 2005, ovogodišnji je dobitnik prestižnog književnog priznanja "Franc Kafka", prema odluci međunarodnog žirija u Pragu.

Svečano uručenje nagrade predviđeno je za oktobar, u Pragu. Nagradu vrednu 10.000 dolara jednom godišnje dodeljuje Društvo "Frankc Kafka", piscima čija se dela "dopadaju čitaocima nezavisno od njihovog porekla, nacionalnosti i kulture".

Među ranijim dobitnicima nagrade "Franc Kafka", ustanovljene 2001, su američki pisac Filip Rot, nobelovci Elfride Jelinek iz Austrije i Harold Pinter iz Velike Britanije.

Džon Banvil rodio se u Veksfordu, u Irskoj, 1945. godine. Obrazovanje je stekao u Školi hrišćanske braće i Koledžu svetog Petra u Veksfordu. Radio je za vazduhoplovnu kompaniju Aer Lingus, što mu je pružilo mogućnost da mnogo putuje. Bio je književni urednik Ajriš Tajmsa od 1988. do 1999. Zbirku priča Long Lankin objavio je 1970. Za njom su sledili romani Nightspawn (1971) i Birchwood (1973).

Banvilov izmaštani portret poljskog astronoma iz 15. veka u romanu Dr Copernicus osvojio je Memorijalnu nagradu Džems Tajt Blek, i prva je u niz knjiga koje istražuju živote značajnih naučnika i naučne ideje. Drugi roman govori o nemačkom astronomu iz 16. veka Johanu Kepleru (1981) i osvojio je Gardijanovu nagradu. Newton Letter: An Interlude (1982), priča o naučniku koji piše knjigu o matematičaru ser Isaku Njutnu. Televizijski Kanal4 prilagodio je ovu knjigu za televiziju. Mefisto (1986) istražuje svet brojeva u ovoj preradi Doktora Fausta.

The Book of Evidence (1989), nagrađena nagradom "Ginis Pit Avijejšn" i kandidovana za Bukerovu nagradu, Ghosts (1993) i Athena (1995) čine naizgled povezanu trilogiju romana u kojima je pripovedač Fredi Montgomeri, osuđeni ubica. Središnji lik Banvilovog romana The Untouchable, objavljenog 1997, Viktor Maskel, nadahnut je istoričarem umetnosti i špijunom Antonijem Blantom. Pripovedač u romanu Eclipse (2000) je Aleksander Kliv, glumac koji se povukao u kuću u kojoj je proveo detinjstvo. Shroud (2002) nastavlja priču započetu u romanu Eclipse, a Prague Pictures; Portrait of the City (2003) knjiga je ličnih sećanja na čarobni evropski grad.

Džon Banvil živi u Dablinu. Njegov roman "More" (The Sea) iz 2005. ovojio je Bukerovu nagradu. Za naše tržište ovaj naslov je objavljen u izdanju Lagune. “More” je emotivna priča o postarijem istoričaru umetnosti kome je žena umrla od raka; vođen sećanjima i osećanjima glavni junak žudi da ponovo poseti vilu na moru u kojoj je provodio školske raspuste.


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige