Pri kraju snimanje filma po knjizi "The Box" Slavoljuba Stankovića
26. sep 2010. @ 09:25  |  vesti

Pri kraju snimanje filma po knjizi "The Box" Slavoljuba Stankovića

U toku je snimanje filma "The Box" po istoimenoj knjizi Slavoljuba Stankovića koja je 2009. godine objavljena u izdanju izdavačke kuće Rende. Osnova ove knjige bazirana je na prvoj verziji scenarija koji je Slavoljub napisao zajedno sa Andrijanom Stanković, sada rediteljkom ovog filma. Slavoljub Stanković knjigu je napisao 2007. godine, a film je počeo da se snima prošle godine u decembru.

Radnja filma i knjige je bazirana je na istinitim događajima koji se odvijaju 1992. u Beogradu neposredno pre uvođenja sankcija. Tri momka, glavni akteri romana i filma, Vladan, Bili i Cvrle, rade kao pakeri za inostranu kompaniju (pakuju stvari u kutije, utovaruju i istovaruju iz transportnog kamiona). Kako se sankcije približavaju i ambasade zatvaraju, njih trojica imaju sve više posla i polako počinju da shvataju da će se zatvoriti i kutija u koju će stati cela Srbija.

Posle kraće pauze, snimanje filma nastavljeno je ove godine u septembru, a rediteljka je najavila završetak početkom novembra ove godine. Film je podržao Filmski centar Srbije, a potom je usledila podrška holandskog fonda “Hubert Bals”, pa se autori filma nadaju prikazivanju istog na filmskom festivalu u Roterdamu.

Glavne role ovog filma baziranog na istinitim događajima tumače Ivan Đorđević, Marko Janketić i Slobodan Negić, a u ostalim ulogama su Srđan–Žika Todorović, Miloš Samolov i Dragana Dabović, te mnoštvo stranih glumaca. Naslovnu pesmu za film radili su naši vrhunski rok muzičari, članovi bendova Veliki prezir, Auto park i Darkwood dub.Pakujemo sebe, pakujemo druge. Pakujemo sve. I pakujemo stalno. Koliko god da pakujemo, uvek postoji nešto što još nismo spakovali. To je, takođe, princip. Pakerski. Zato na početku svake selidbe napravimo kutiju, koja ostaje otvorena do samog kraja. Prva i poslednja. Za nju sam zadužen ja. Ja pakujem nekoliko kutija u isto vreme. Zovu me Cvrle. Na pakerskom Zwerle. Zašto sam se odlučio da napišem knjigu? Ja, Cvrle, pišem ovu knjigu svima vama, koje sam pakovao: Roger, Dirk, Asahito, Ronald, Michael, Anita, Ravindra, Zakir, Christian, Catharina Roberto, Patrick, René, Arjen, Pantelis, Anna, Despina, Jean, Nicolas, Dieter, Boris, Agnetha, Carlos, James, David, Leonard, Bruce, Marian, Brian, Patricia, Kimberly, Adam, Reginalda… ja sam bio vaš paker, dragi moji. Vaš lični paker. Onaj visoki, mršavi, čupavi... Dakle, ispričaću vam jednu priču. Koja se tiče mene. I vas. Počeću od samog početka. A na početku beše reč. Prva reč, sveta reč, reč kojom počinje svako pakovanje. La scatola. Le boite. Doos. Caja. Spilta. Kutija. Box.
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige