Promocija knjige “Budi moje sunce” autora V. Vojvodića
20. nov 2009. @ 12:00  |  vesti

Promocija knjige “Budi moje sunce” autora V. Vojvodića

Budi Moje sunce, Prometej, Novi Sad, 2009

U izdanju novosadske izdavačke kuće Prometej, a u okviru edicije „Savremenici“, pojavila se nova zbirka poezije i kratkih priča „Budi moje sunce“ autora Vukašina Vojvodića. Promocija novog naslova održaće se u subotu, 21. novembra, sa početkom u 20h, u galeriji Prometej, a uz učešće novosadskog glumca Atile Nemeta, književnice Ivane Mijić, recenzenata knjige, izdavača, kao i samog autora.

O autorovom novom delu naš poznati književnik dr Draško Ređep kaže: „Lirizam Vukašina Vojvodića dijalog skoro brodolomnički neprežaljeno prihvata kao svoj najbitniji uslov. Tu je on posve blizak ideji Pola Valerija: „Monolog ne postoji. Osim delatnost spavača koji govori.“ Sve se prepokriva naoko tihim ali grčevitim i u biti očajničkim pokušajem da se prevaziđe svaka prethodna besana noć, sa morama i večitim rubom polumraka.

Stih mu je stoga lekovit, došaptavajući kao alibi samo blage vesti, jedine svice u tmini, pouzdane uslove opstanka. Svejedno da li ležerno pokazujući moć ili osmeh, Vojvodićev stih još ponajviše mari intimnu razdešenost, neodevenost totala, somatski mit dodira. Sve ostalo je prepušteno korelaciji, onom drugom, ponornici nalik glasu podsećanja i opomene. Pesma nije samo da se peva, nego i da se nanovo potvrdi, cinično čak overi, posle svega. Možda baš sada Vojvodić ponavlja sa Valerijem, negde na marginama svitanja: Ja pišem bez prekida dijalog.“

Vojvodić je 2007. objavio svoju prvu zbirku poezije pod nazivom „Talas“, koja uspešno otvara vrata u svet pesništva, donosi pozitivne recenzije i podsticaj za novi stvaralački rad. „Budi moje sunce“ predstavlja zbirku poezije i kratke proze, koja pomera piščeve standarde i duhovne ambicije proširujući stare okvire. Autor nam otkriva nove vrednosti nastavljajući da istražuje mogućnost talenta kroz originalne jezičke i misaone konstrukcije. Nakon dve godine od zbirke „Talas“, „Budi moje sunce“ odlikuje ista svežina u izrazu dok zrelost misli zadobija potpuniju dimenziju, a ljubav i strast za životom i dalje su glavni motivi-pokretači svake iskazane misli, koje se na originlan način prepiliću i lome u stihu.

Nakon promocije u Prometeju, slavlje se nastavlja u kafe-galeriji Skochko'S Bar, uz muzičku podršku DJ-eva Disney D i Dragana Vukmirovića.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
MOMOKO @ 20. nov 2009. 12:22 #1
juhu dolazimo ! :)
0 0
ivy t. @ 20. nov 2009. 12:27 #2
suuper! družimo se!:)
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige