Regtajm / Edgar Lorens Doktorou / Čarobna knjiga

Regtajm

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Čarobna knjiga
Godina izdavanja: 2012
304 str.

Na trenutke imate osećaj patine nemog filma, katkad vas zanesu brzi preokreti i oštroumni detalji Građanina Kejna, a ispod sve te brzine i živahnosti provejavaju tužni tonovi izneverenih obećanja Velikog Getsbija...

Priča počinje 1906. u Novom Rošelu, u domu jedne bogate američke porodice. Usred nedeljnog popodneva, čuveni umetnik i begunac Hari Hudini automobilom udara u banderu tik pored njihove kuće. U tom trenutku se, kao kakvom čarolijom, gubi granica između fantazije i istorijskih činjenica, i nestaje svaka razlika između stvarnih i izmišljenih likova. Henri Ford, Ema Goldman, Dž. P. Morgan, Ivlin Nezbit, Sigmund Frojd i Emilijano Zapata šetaju kroz priču preplićući se s raznolikim izmišljenim likovima.

Ovo jedinstveno književno iskustvo ruši mit o tome kakav roman treba da bude. Regtajm se bavi duhom Amerike između prelaska u 20. vek i Prvog svetskog rata. Doktorou nas upoznaje sa mnogim istorijskim ličnostima i daje nam verni prikaz atmosfere tog doba, dok se s druge strane poigrava istorijskim događajima i njihovom hronologijom.

„Veličanstveno dostignuće... Doktorov je iznašao potpuno osvežavajući način da orkestrira teme kao što su američka nevinost, energija i ambicija.“

"Newsweek"

„Izvanredna fiktivna rukotvorina... kada vas uvuče u svoje tkanje, nema drugog izlaza sem čitanja do kraja.“

"The New Republic"

O autoru:
Edgar Lorens Doktorou (1931), američki pisac, rođen je u Njujorku u porodici druge generacije Amerikanaca rusko-jevrejskog porekla. Prvi svoj spisateljski rad Kukac objavio je u srednjoškolskom književnom časopisu "Dinamo". Po njegovim rečima to je priča koju opisuje kao sopstvenu etimološku sramotu za čije su ga pisanje inspirisala Kafkina dela. Studirao je filozofiju na Kenjon koledžu u Ohaju, gde je i glumio u studentskom pozorištu. Studirao je i glumu na univerzitetu Kolumbija pre nego što su ga regrutovali u vojsku i poslali u Nemačku.

Nakon službovanja u vojsci, vraća se u Njujork i zapošljava kao čitač u filmskoj kompaniji, gde je bio primoran da čita toliko vestern-scenarija da ga je to nadahnulo da napiše svoj prvi roman Welcome to Hard Times. Njegova zamisao je bila da napiše parodiju na vestern, ali se roman pretvorio u ozbiljno delo sa tematikom divljeg zapada, te je dobio vrlo dobre kritike.

S obzirom na to da se još tokom boravka u Nemačkoj oženio koleginicom s fakulteta, Helen Secer, i da je vrlo brzo dobio troje dece, morao je da radi. Zaposlio se kao urednik u Nju ameriken lajbreri-ju, izdavačkoj kući koja je štampala isključivo popularne romane. Devet godina se zadržao na mestu urednika i među piscima sa kojima je u tom periodu radio bili su i Ijan Fleming, Džejms Boldvin, Norman Majler i Vilijem Kenedi. Godine 1969, u potpunosti je odlučio da napusti rad u izdavaštvu da bi se posvetio pisanju, a 1971 mu je objavljen roman The Book of Daniel, koji je The Guardian proglasio “remekdelom” i koji ga je lansirao među najznačajnije američke pisce, sudeći po pisanju New York Times-a. Regtajm je drugi roman koji je napisao i, po mišljenju uredničkog odbora Modern Library-ja, smatra se jednim od 100 najboljih romana 20. veka.

Napisao je jedanaest romana, priče, jednu dramu i više eseja. Osvojio je više književnih nagrada, među kojima i National Humanities Medal, uspostavljenu u Beloj kući 1998. godine.

Povezane teme: savremena književnost
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog ili sličnog žanra (10)

Nit
Viktorija Hislop

I dalje Alis
Lisa Đenova

Serbian poet's dream
Branko Dimitrijević

Zatočenik nebesa
Karlos Ruis Safon

Pročišćenje
Sofi Oksanen

Vunderkind
Roj Jakobsen

Atentat
Jasmina Kadra

Crna voda
Džojs Kerol Outs

Zombi
Džojs Kerol Outs

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige