Ripli Bogl / Robert Maklijam Vilson / Booka

Ripli Bogl

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Booka
Godina izdavanja: 2013
351 str.
ISBN: 978-86-88335-32-4

„Ja sam Ripli Bogl. Princ pločnika, kralj klupa u parkovima i hladni vetrovi odasvud neprestano mi šaraju kožu. Da biste mi se pridružili, morate i sami hrabro da se suočite s vazduhom i beskrajem čiste dosade. Otvorena prostranstva moja su kuća i okućnica. Odlučno, sa strahom i zahvalnošću, špartam gradskim ulicama..

„Junak Roberta Maklijama Vilsona po kome je njegov prvi roman i nazvan ćudljiva je intelektualna mlada skitnica iz Belfasta. Ripli Bogl tumara Londonom, brljajući po svojim sumnjivim lirskim opservacijama u kojima ogoljuje ovaj grad uz zastrašujuće reminiscencije na svoju mladost... Ovo je uverljiv, stilski besprekoran debitantski roman. Ispunjen gorkim humorom i slikama koje nećete zaboraviti“

"Daily Telegraph"

„Svojim vrcavim jezikom i energijom, Maklijam Vilson je stalno korak ispred čitaoca, pa i same svoje priče... Zadivljujuća izvedba, nezadrživa, duboka, gnevna. Naterala me je da se smejem. Naterala me je da se zamislim. Naterala me je da zavidim.“

"The Irish Times"

„Zvezda je rođena. To je Robert Maklijam Vilson, tvorac Riplija Bogla. Delo besprekorne veštine... Insistiram da ga pročitate.“

"Sunday Telegraph"

„Ripli Bogl je verovatno jedan od najboljih irskih romana u poslednjih deset godina. Bukvalno će vas satrti.“

"The Times"

O autoru:
Irski romanopisac Robert Maklijam Vilson (Robert McLiam Wilson) rođen je 1964. godine u Belfastu. Pohađao je engleske studije u Kembridžu, koje je, međutim, napustio, i jedno kratko vreme živeo je kao skitnica i beskućnik. Taj period ostavio je dubok trag na njegov kasniji život i žestoko uticao na njegovo delo.

Maklijam Vilson je napisao tri romana: "Ripli Bogl" (1989), "Manfred’s Pain" (1992) i "Ulica Eureka" (1996; Fabrika knjiga, 2007) po kojoj je snimljena televizijska serija u produkciji BBC-a. Za svoj prvi roman, "Ripli Bogl", dobio je „Rooney Prize“ i „Hugher Prize“ 1989. godine, a „Betty Trask Award“ i „Irish Book Awards“ 1990.

Godine 1992. objavio je "The Dispossessed", studiju o siromaštvu u Velikoj Britaniji, nastalu u saradnji s poznatim fotografom Donovanom Vajlijem. Takođe, radio je dokumentarce za televiziju BBC.

Kao književne uticaje navodi Džojsa, Tolstoja, Dikensa, Balzaka, Helera… Knjige su mu prevedene na više od petnaest jezika.

Godine 2003. naveden je u magazinu Granta kao jedan od dvadeset najboljih britanskih mladih romanopisaca, uprkos tome što nije objavio ništa od 1996.

Izlazak njegove najnovije knjige, "Extremists", stalno se odgađa.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige