Roman “Veliki rat” obara rekorde
20. maj 2013. @ 09:36  |  vesti

Roman “Veliki rat” obara rekorde

Roman "Veliki rat" Aleksandra Gatalice, koji je počcetkom godine dobio NIN-ovu nagradu a zatim i nagradu "Meša Selimović", danas je ušao u istoriju srpske literature kao prvi koji je za proteklih pet meseci prodat u tiražu od 25.000 primeraka, što je njegov izdavač "Vulkan" obeležio na inventivan način.

U knjižari "Vulkan" u Sremskoj ulici Gatalica je uramljeni 25.000-ti primerak autografirao trajnom bojom na staklu koje ga zatvara u pozlaćeni ram.

Pisac je, takođe, potpisao još pet primeraka ovog, najnovijeg, 14 izdanja koji će biti distribuirani u svih 15 postojećih knjižara "Vulkan" u Srbiji i kupci koji "nalete" na neki od ovih primeraka dobiće ih besplatno. Luksuzno uramljeni primerak koji će se čuvati u sedištu "Vulkana" gostovaće po dve sedmice u svakoj od knjižara ove knjižarske mreže koja će uskoro dobiti i 16. člana u Pančevu.


Pisac je rekao da nije ni sanjao da se ovih dana, u osiromašenoj Srbiji, može prodati toliko primeraka jedne knjige koja spada u ozbiljnu literaturu, a da je ovim tiražem dokazano da je netačna fama kako se u Srbiji više ne čita kvalitetna savremena domaća književnost.

Pošto je za proteklih pet meseci gostovao u mnogim gradovima Srbije, Gatalica je istakao da je ovaj roman postigao najvažniji vid direktnog marketinga - "usmenu reklamu" i da se svake sedmice prodavao po jedan tiraž.

Iz biblioteka je dobio informaciju da se "Veliki rat" uopšte ne zadržava na njihovim policama i da postoje liste čekanja, iako su, uprkos skormnih sredstava, kupili po više primeraka. U Biblioteci grada Beograda koja je kupila 15 primeraka na svaki čeka po deset članova.

Izvinivši se što je urednik knjige prof. dr Aleksandar Jerkov odsutan, jer je na službenom putu u Italiji, Galatica je kazao da je ovaj fantastični tiraž za naše uslove u stvari "pohvala srpskom čitaocu" koji je pokazao da želi da čita dobre knjige domaćih pisaca pa i onda kada su debele ("Veliki rat" ima skoro 500 strana).

Prikaz romana Aleksandra Gatalice "Veliki rat" čitajte OVDE.

Prema rečima jednog od trojice vlasnika "Vulkana" Nenada Atanaskovića, ni jedna knjiga koju je do sada objavio nije doživela tiraž poput "Velikog rata", koji se i dalje uspešno prodaje. On je skrenuo pažnju da je ovaj roman na svim listama bestselera u svim postojećim knjižarskim mrežama.

Odao je proznanje profesoru Jerkovu, koga je kao jedan od dva vlasnika "Mono i Manjana" angažovao za urednika domaće literature i koji je odabrao Gatalicin roman da bude publikovan prvo kod tog izdavača koji se sa "Alnarijem" fuzionisao u " Vulkan".

Atanasković je najavio da je već sklopljen ugovor sa Gatalicom da se do Sajma knjiga objavi njegov prethodni roman " Vek " a zatim će biti štampan i "Nevidljivi" jer autor smatra da ova dva prethodna čine trilogiju sa "Velikim ratom". Tako bi se šstampala trilogija sa oznakom "Hiljadudevestote" u kompletu sa odgovarajućom kutijom.

Predstavnik za medije "Vulkana" Ivan Golušin je najavio da će engleski prevod "Velikog rata" biti pušten u prodaju u Lonodonu 28. juna 2014. na dan pocetka Prvog svetskog rata i verovatno će i izdanje na italijanskom imati tada premijeru. U toku su pregovori da se roman prevede još na neke jezike.

(b92.net)

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (4)

Nevidljivi
Aleksandar Gatalica

Ogromni mikrokosmosi
Aleksandar Gatalica

Vek
Aleksandar Gatalica

Veliki rat
Aleksandar Gatalica

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige