Sajferpanks / Džulijan Asanž / Albion Books

Sajferpanks

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Albion Books
Godina izdavanja: 2013
136 str.

Najnovija knjiga Džulijana Asanža "Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta" nastala je kroz razgovore sa, kako sam Asanž kaže, trojicom vodećih virtuelnih aktivista, Džejkobom Apelbaumom, Džeremijem Cimermanom i Endijem Milerom-Magunom.

Ova četvorica pobunjenika protiv vladajućeg internet ustrojstva sastala su se da razgovaraju o problemima privatnosti, onlajn komunikacije i slobode na internetu, o otporu. Krajem 1980-ih godina osnovan je Cypherpunks Electronic Mailing List pokret, a Džulijan Asanž je jedna od njegovih vodećih ličnosti od samog početka.

Izraz Cypherpunks označava aktiviste koji se zalažu za široku upotrebu kriptografije (pisanje u kodu), što je po njima jedan od načina za zaštitu privatnosti od "Velikog brata". Njihov cilj je sažet u paroli "Privatnost za slabe i transparentnost za jake".

Slavoj Žižek je ovu knjigu nazvao obaveznim štivom za sve one koji su zainteresovani za realnost naše slobode, dok Oliver Stoun smatra da nam ova knjiga pruža savršen uvid u to na koji način su naše osnovne slobode, kao i demokratija, ugrožene. Knjiga razmatra najveću dilemu našeg doba.

Na jednoj strani je mogućnost korišćenja interneta zarad povećane transparentnosti, a na drugoj mogućnost masovnog elektronskog nadzora putem interneta. Dok povećava mogućnost brzog i jednostavnog širenja znanja, kao i organizovanja, internet, istovremeno, predstavlja veliki rizik po našu privatnost.

Poruka koju je Džulijan Asanž uputio čitaocima u Srbiji:

Poslednje dve godine svedoci smo izuzetne političke radikalizacije naših društava, koja je povezana sa internetom, zbog toga što i sam internet dovodi do neverovatne edukativne transformacije ljudi koji ga koriste. U nekim društvima ovo je već dovelo do revolucije i značajne reforme.

Ovo je vreme pre svega vreme nezapamćene političke edukacije. Istovremeno, reakcija na to je uvođenje masovnog nadzora internet komunikacija. Te dve sile će oblikovati našu budućnost. Oblikovaće naše mesto u budućnosti, svaki aspekt te budućnosti. Zajedno ćemo se boriti za našu slobodu i naše mesto u tom novom svetu. Nije izvesno da ćemo pobediti, ali nema drugog načina za nas.

O autoru:
Julian Paul Assange (Townsville, Queensland, 3.7. 1971.) australijski je novinar i internet aktivista. Najpoznatiji je po internet stranici WikiLeaks, čiji je glasnogovornik i urednik. Pre radnje na stranici, bio je student fizike i matematike i programer.

U svojoj 16. godini Asanž je postao haker. Uhapšen je 1991. zbog upada na računare. Izjasnio se krivim po svim tačkama optužnice, ali je zbog dobrog vladanja osuđen na novčanu kaznu od 2100 australijskih dolara.

Assange je osnovao kontroverznu WikiLeaks stranicu 2006. na svom kućnom serveru. Odonda Assange godišnje objavljuje više od stotinu hiljada dokumenata Sjedinjenih Američkih Država koji su vezani uz rat u Iraku i Avganistanu.

Od 30. novembra 2010., za njim je izdata crvena poternica Interpola, koja se temelji na zahtevu Švedske gde je protiv njega bila pokrenuta, prekinuta, a onda ponovno pokrenuta istraga zbog silovanja navodno počinjenog u leto 2010. Dana 7. decembra 2010. Assange se u Londonu predao Scotland Yardu te se protiv njega vodio postupak oko eventualnog izručenja. Iskoristivši kaucijom osiguranu obranu sa slobode, Assange se 19. juna 2012. sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu i zatražio azil, koji mu je odobren 17. augusta iste godine nakon što je Švedska odbila dati diplomatske garancije da nakon tamošnjeg suđenja (ako do njega dođe) neće biti izručen SADu.

Povezane teme: esejistika, internet
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (1)
Knjige istog ili sličnog žanra (11)

Zašto psujem
Vedrana Rudan

Beograd ispod Beograda
Zoran Lj. Nikolić Vidoje D. Golubović

Knjiga o muzici
David Albahari i Žarko Radaković

Promena
Mo Jan

Zimsko putavanje
Elfride Jelinek

Susret
Milan Kundera

Šekspir i družina
Stenli Vels

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige