Školice / Hulio Kortasar / Sezam book

Školice

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Sezam book
Godina izdavanja: 2012
596 str.
U Kortasarovom delu „Školice“, čitalac nailazi na specifčnu strukturu romana, tačnije na početku same knjige nalazi se „Putokaz“, što bi značilo da će poglavlja ovog romana morati da se čitaju na određen način, i sa redosledom koji preporučuje sam autor; redosledom koji nije svojsten tradiciji realističkog romana čvrste fabularne motivacije i sukcesivnosti poglavlja. Ovaj roman daje neku novu, originalnu formu u svetu narativne fikcije. U ovako organizovanoj fabuli romana, uvek je prisutna hazardnost čitanja i ishoda priče.


Sam naslov „Školice“ sugeriše da je roman igra. Autor kaže, na početku, da prvih 56 poglavlja treba da se čitaju na „uobičajen način“. Nadalje kaže, da čitanje druge knjige može da počne sa poglavljem 73, a potom treba pratiti redosled koji je numerisao autor, ali čitalac može sam da bira poglavlja koja želi da čita. Dakle, mi kao čitaoci, treba da preuzmemo na sebe čitalački prostor predložen u uputstvima.

Kada pročitamo ,,Školice’’ i upoznamo buntovnog protagonistu Oliveiru , shvatamo da i u najzamršenijim odnosima, najkomplikovanijim situacijama i nečem neobjašnjivom kao što je pojam beskrajnosti ili život, živi nešto najjednostavnije i uviđamo da je sve što nam treba, kako bismo svemu tome pronašli smisao, jedna cipela i jedno parče krede. Međutim, često nam baš to malo fali. Neki imaju već nacrtana polja i ,,nebo’’ i kredu u ruci i cipelu na nozi, ali nisu spremni da započnu igru. A šta se dešava kada ipak započnemo i nađemo se nadomak ,,neba’’? Čini se da tada nije dovoljno ono što smo koristili u toku igre, kao da nam tada treba više.

Na primeru Mage i Oliveire, junaka ove knjige, možemo naučiti i kako voleti. Prijateljstvo koje je u suštini svih odnosa među likovima, nam pokazuju koliko je važno imati prave prijatelje. Na kraju, ,,Školice’’ nas uče kako se posvetiti onom za šta živimo, kako ostati istrajan u svemu, kako prevazići različitosti i druge okolnosti (možda čak i vreme).

Raznovrsnost stilova i eksperimentalni karakter ovog dela govori o njegovoj pripadnosti onim modernističkim strujanjima, kojima pripadaju romanopisci s’kraja prve i početka druge polovine dvadesetog veka.

Kortasar je u ovom romanu vidno eksperimentisao sa svim elementima stila i forme.

Ova knjiga je jednostavno škola života, i ako smo spremni da prihvatimo sve ono čemu nas uči i potom naučimo sve predmete i lekcije koje ona sadrži, naučićemo i kako živeti.

O autoru:
Hulio Kortasar (rođen u Briselu 26. Avgusta 1914.) bio je argentinski pesnik, pripovedač, esejist i romanopisac. Njegovim romanom „Školice“ započeo je hispanoamerički "bum", nastavljen u delima nobelovaca Gabrijela Garsije Markesa i Marija Vargasa Ljose i Meksikanca Karlosa Fuentesa.

„Sa -Školicama- sam porušio tolike brane i srušio tolika vrata i samog sebe razložio na delove, da mi ne bi bilo žao da sad umrem“ - kazao je autor po objavljivanju kultnog romana, 1963. godine. Smrt ga je pak zatekla mnogo godina kasnije, 12. februara 1984. u Parizu, u kome je proživeo drugu polovinu svog života. Posle proslave pola veka od objavljivanja "Školica", Argentinci će 2014. ući u "Godinu Hulija Kortasara" i obeležiti tri decenije od smrti velikog književnog genija.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige