S.N.U.F.F. / Viktor Peljevin / Booka

S.N.U.F.F.

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Booka
Godina izdavanja: 2014
431. str.
ISBN: 978-86-88335-36-2
Izdavačka kuća Booka obradovala nas je romanom S.N.U.F.F. poznatog ruskog pisca Viktora Peljevina. S.N.U.F.F. (inače izdat u Rusiji 2011. godine) je postapokaliptični, satirični roman prepun aluzija na savremene društveno-političke odnose Rusije i Zapada. Radnja romana se bavi odnosima dveju zemalja – Urkaine (Urkainskog Urkaganata) naseljene Orcima i Bizantuma (Big Byz)-veštačke džinovske kugle koju naseljavaju ljudi.

Za razliku od Urkaine, koja je predstavljena kao tehnološki zaostalo društvo u kome se govori na ’’gornjoruskom’’ jeziku, Bizantum je haj-tek društvo u kojem prevladava crkvenoengleski jezik. Ipak, pored svih prednosti razvijenog društva, stanovnici Bizantuma suočavaju se sa problemima nedostatka fizičkog prostora i sa (nebuloznim) zakonom o uzrastu saglasnosti, koji zabranjuje javno stupanje u seksualni kontakt ljudima mlađim od 46 godina. Zato mnogi od njih žive sa surama-lutkama robotima, različitog stepena kvaliteta, naravno, spram svojih mogućnosti.

Narator ovog romana je izvesni Demijan-Landulf Damiole Karpov, čovek koji radi kao snimatelj naoružane bespilotne leteće kamere. Karpov živi sa svojom ’’metalnom’’ polovinom, surom po imenu Kaja, koju je uzeo na kredit.

U svakom slučaju, Booka nam je ponovo podarila odlično štivo. Knjiga za leto, zimu, plažu, kancelariju sa klimom, studentsku garsonjeru sa ventilatorom, park, zatvor-svejedno je. Potražite ovo izdanje u svim boljim knjižarama u Srbiji.

O autoru:
Viktor Peljevin je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih ruskih pisaca. Ovaj mistični ekscentrik za sobom ima preko deset romana i veliki broj eseja i kratkih priča. Domaća čitalačka publika je imala prilike da se upozna sa Peljevinovim radovima preko izdavačkih kuća Plato i Lom. Njegovi romani su prevedeni na sve velike svetske jezike, uključujući japanski i kineski, a za mnoge od njih dobio je brojne nagrade, pozitivne kritike, pa i statuse kultnih romana. Njegov najnoviji roman pod nazivom ’’Betmen Apolo’’ objavljen je prošle jeseni. Peljevin je poznat po tome što se praktično ne pojavljuje u javnosti, a kada daje intervjue-to radi preko interneta. Zbog toga su mnogi tvrdili da pisac uopšte ne postoji, da njegove knjige pišu grupe autora ili kompjuter. Bilo kako bilo, fizički prisutan ili ne, prema rezultatima ankete na sajtu OpenSpace.ru, Viktor Peljevin je 2009. godine proglašen za najuticajnijeg intelektualca Rusije. Prema podacima iz 2000, živeo je u Moskvi.
Povezani tekstovi:
Povezane teme: Booka, Viktor Peljevin
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige