Solunski anđeo / Vesna (Bjelogrlić) Goldsvorti  / Arhipelag

Solunski anđeo

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Arhipelag
Godina izdavanja: 2012
68 str.
ISBN: 978-86-523-0037-2

Prva knjiga pesama Vesne Goldsvorti, autorke slavnih knjiga "Izmišljanje Ruritanije" i "Černobiljske jagode", britanskog univerzitetskog profesora, pesnikinje koja se u London preselila sa nepunih dvadeset pet godina i tek stečenom diplomom Beogradskog univerziteta.

"Solunski anđeo" počinje i završava se istog makedonskog leta pre tridesetak godina, i kazuje uzbudljivu priču o jednoj nestaloj zemlji na Balkanu, ali i o tome kako se uči životu, ljubavi i pisanju poezije na novom jeziku. Pesme Vesne Goldsvorti su melanholične meditacije o izgubljenom svetu, duboko prožete čehovljevskim osećanjem prolaznosti, a istovremeno i pesme o svetu iznova nađenom, duhovite i često opore zdravice današnjem Londonu – rekama ljudi, tajnama skrivenim iza nizova fasada, u crkvama, džamijama i hramovima, i polupraznim restoranima u kasno poslepodne.

Pesme nastajale između dva vremena i između dve kulture, srpske i engleske, između Balkana i Britanije, Beograda i Londona.

Pesme koje očaravaju i potresaju, podsećaju i preispituju.

Pesme iznijansiranog jezika, lucidnog mišljenja i raskošne imaginacije.

Nagrada Robert Krošou

Tajmsov izbor najboljih pesničkih knjiga u 2011.

“Solunski anđeo kreće se senovitim granicama na kojima se rane razdvajanja pretvaraju u ožiljke gubitaka. Evropski po senzibilitetu, elegični po tonu, ovi stihovi uvode jedan dobrodošli novi glas u englesku poeziju.”

Džon M. Kuci, dobitnik Nobelove nagrade za književnost

“Vesna Goldsvorti stupa u svet poezije kao već potpuno oformljeni pesnik. Njeni su stihovi zanosna meditacija, pisana spretno i s pouzdanjem. To je poezija kultivisana u najboljem smislu te reči, ukorenjena duboko u istoriju, poezija koja održava ravnotežu između ljubavi i gubitka.”

Gvinet Luis, Nacionalni pesnik Velsa

“Ove pesme su prelepe. One nose svu težinu istorije i ličnog iskustva, a pri tom se kreću s velikom jasnoćom i kontrolom. Izvanredno su precizne. Podsećaju na Kavafija.”

Džordž Sirtis, dobitnik Eliotove nagrade za poeziju

“Isto tako očarava "Solunski anđeo" za koga je Vesna Goldsvorti dobila nagradu “Robert Krošou”. Njena izuzetna prva zbirka istražuje putovanja geografskog, duhovnog i lingvističkog egzila na kojima ona, sa intenzivnom preciznošću putuje sa Balkana u ‘Srce Engleske, ma gde ono bilo’.”

"Tajms"

O autoru:
Vesna (Bjelogrlić) Goldsvorti rođena je u Beogradu 1. jula 1961.godine. Studije jugoslovenskih književnosti i opšte književnosti završila je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Tokom studija pisala je književnu kritiku i bila glavni urednik časopisa Znak. Od 1986. godine živi u Londonu. Do 1992. radila je kao urednik u dve akademske izdavačke kuće. Od tada predaje englesku književnost 19. i 20. veka i savremenu britansku dramu na Londonskom Univerzitetu, na kome je 1992. magistrirala, a 1996. odbranila doktorsku disertaciju iz engleske književnosti. Predavač je po pozivu i na američkim univerzitetima Sent Lorenc u Njujorku i Baknel u Pensilvaniji. Od septembra 2000. nalazi se na dužnosti višeg istraživača za englesku književnost u Kingstonu u Londonu.
Povezane teme: poezija
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (2)
Knjige istog ili sličnog žanra (2)

Poeziranje
Grupa autora

Vodič kroz snove
Momčilo Bajagić Bajaga

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige