Specijalitet dana: „Nešto diše u mojoj torti“
02. avg 2016. @ 10:46  |  vesti

Specijalitet dana: „Nešto diše u mojoj torti“

Knjiga strašnih i nadrealnih priča „Nešto diše u mojoj torti“ dokazaće da vam nisu potrebna zvučna imena i podrška „jakog“ izdavača da biste dobili zbirku fantastičnog ukusa.

„Krivci“ za stvaranje zbirke tako šarmantnog naziva su članovi neformalnog udruženja pisaca fantastike, Esnaf V. Ekipa se pretežno upoznala preko foruma posvećenog fantastičnoj književnosti Znak Sagite, a uskoro su usledili i prvi zajednički projekti. Godine 2013. tako izlaze „Fantastične priče iz ravnice“, a pošto im jedna zbirka nije bila dovoljna, sele se na internet gde kreću da objavljuju elektronska izdanja krvave novogodišnje poslastice. Do sada su objavljene četiri e-Torte, a ovo štampano izdanje predstavlja svojevrsni best off.

Ipak, ne bi se moglo pisati o Torti bez poređenja sa „Ravnicom“ (od deset autora čak je osam ranije svoje priče smestilo u vojvođanska polja). No, opšte gledano, „Torta“ ima taj poseban šmek i uravnoteženi kvalitet, što u prvoj knjizi, pak, nije bio slučaj. Drugim rečima, „Ravnicu“ možete shvatiti kao pravu domaćinsku tortu pravljenu po porodičnom receptu, koja ponekad ispadne super, a ponekad joj zagori kora. „Torta“, sa druge strane, predstavlja posetu omiljenoj poslastičarnici u kojoj radi majstor kojem verujete i čija spretnost će vas uvek oboriti s nogu. U tom kontekstu, one instant zbirke nasumično odabranih horor pripovedaka deluju kao gotove torte iz supermarketa.


Pa, da ne dužimo dalje. Evo šta vam je potrebno za pravljenje kvalitetne horor zbirke...

Sastojci:

  • 4 priče o prelasku na drugu stranu (ma o kakvoj se strani radilo);
  • 3 priče o đavolu;
  • 3 o raznolikim demonima;
  • još toliko ispovesti o ljudima koji su kasno shvatili da je njihov komad stvarnosti zagoreo.

Za pravljenje fila potrebno je: umutiti dve priče u kojima se mračne bajke prepliću sa surovom stvarnošću, a kao balans, dve lepe, poetične, razigrane priče što bukvalno dođu kao jagoda za kraj.


Priprema:

Prvo i pozamašno parče zbirke posvećeno je Radoslavu Slavniću i njegovim đavolima. Pre nego što nas je napustio prošle godine, Slavnić je objavio veliki broj priča, snimao je dokumentarce o izuzetnim temama i predvodio bend Vultures. Njegova kobna „Partija“ zato ostaje jedna od onih priča koje će vam se najbolje urezati u pamćenje od cele zbirke, a kako kažu iz Esnafa, osećali su moralnu i ljudsku obavezu da mu posvete i predgovor, jer je on to zaslužio, pre svega kao prijatelj, a zatim kao izuzetno kvalitetan pisac.

Intermeco između Slavnićeve đavolske gozbe i nekih poprilično mračnih zalogaja predstavlja priča „Plavo“ Andree Baskin. Ukoliko volite savremeni horor zašećeren young adult šmekom, ova priča će vam se verovatno svideti. Ako baš i niste ljubitelj te kombinacije ukusa, možete je i ostaviti sa strane. Najveći problem sličnih priča - a ima ih nekoliko u ovoj zbirci - je to što su one obično predvidive. Ponekad, na primer u pričama Milke Knežević-Ivašković, ta predvidivost ne predstavlja problem jer ova spisateljica svojim jezikom uspeva da nas šarmira i uvuče u društvo njenih likova. Takav je slučaj sa njenim „Fantomom“, ali i sa „Motelom“ iz vojvođanske zbirke. U svom drugom, ponešto realnijem i još mračnijem sastojku iz „Torte“ ona je odradila odličan posao, ali mu je zato teško oprostiti naslov (hajte, pisci, dajte malo poverenja, možemo i sami da pohvatamo aluzije).

Da se u slučaju štampane „Torte“ zaista radi o svojevrsnom best off izdanju potvrđuju i priče Borisa Mišića koji ovde zvuči daleko zrelije nego u prethodnim radovima. Začudo, njegove dve priče su jedini senzualni komadići „Torte“, pa autoru svaka čast na tome što se usudio da zagazi u tako tešku temu kakva je ljubav.

Novogodišnja „Torta“ strave, po svoj prilici, mora sadržati i nekoliko priča koje nisu baš svačiji zalogaj. Na prvo čitanje, reklo bi se da je takav slučaj sa pričama Damira Mikloša i Igora Ivaniševića. Jedna demonska akcija i jedna gotska balada o paklu svakako odudaraju od svega ostalog u zbirci, što je odlično! No, koliko će vam se svideti važi isključivo od vaših preferencija.

Za razliku od njih, Goran Segedinac i Saša Robnik ovu su partiju (pun intended) odigrali „na sigurno“. Njihove priče predstavljaju onaj preukusni krem od kojih zavisi struktura torte i u koji je uloženo najviše sastojaka. Blagu prednost nosi Robnik jer način na koji njegovi likovi izvršavaju pravdu zaista ledi krv u žilama (a ništa manje ni ne treba očekivati od čoveka koji nam je doveo Ljubišu iz „Ravnice“). No, ako ste apetit za jezivim i čudnovatim trenirali na pričama Bucatija i Živkovića, „Pogodba i pogača“ Reljle Antonića može biti odličan izbor za vas. Njegova priča o prodanoj duši evocira uticaj ova dva slavna pisca i to vrlo uspešno, mada, u odnosu na Slavnićevog „T-letača“, predstavlja lak zalogaj.

Ukoliko se prepoznajete među onima koji onaj najukusniji zalogaj uporno ostavljaju za kraj, znajte da je Vladimira Becić ovom prilikom pripremila pravu poslasticu. Njena priča je prosto prelepa. I jedina koja će vam nabaciti osmeh na lice. To je onaj tajni sastojak koji svaki delikates čini još lepšim i zbog kojeg ceo ovaj recept deluje tako primamljivo.


Poslužiti:

Zbirka pripovedaka „Nešto diše u mojoj torti“ se može nabaviti u svim većim knjižarama (u Novom Sadu to su Vulkan, Most, Bulevar Books), a može se poručiti i direktno od izdavača. Pređašnja izdanja e-Torte možete naći na blogu koji okuplja sve autore Esnafa. Ukoliko ova Torta zadovolji gladne čitaoce, postoji šansa da će se projekat ponoviti, a ukoliko i sami pišete slične recepture, držite oči otvorene jer Esnaf V povremeno organizuju konkurse za tortu za majstore iz regiona.

Branka Malenica

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (43)

Krv naša nasušna
Glen Dankan

Keri
Stiven King

Peščana hronika
Pavle Zelić

Nikadođija
Nil Gejmen

Dvanaestorica
Džastin Kronin

Rozmarina beba
Ajra Levin

Talulin čopor
Glen Dankan

TO
Stiven King

Dnevnik otrova
Merirouz Vud

Večita noć
Giljermo del Toro i Čak Hogan

Nakot
Goran Skrobonja

Besnilo
Borislav Pekić

Poslednji vukodlak
Glen Dankan

Isijavanje
Stiven King

Svini Tod - Ogrlica od bisera
Džejms Malkolm Rajmer

Pandora
En Rajs

Pod kupolom
Stiven King

Vitorio
En Rajs

Povratak: Suton - Vampirski dnevnici
Lisa Džejn Smit (L. Dž. Smit)

Biblio vampiro
Robert Kuren

Ostrvo prokletih
Đorđe Bajić

Bes - Vampirski dnevnici
Lisa Džejn Smit (L. Dž. Smit)

Borba - Vampirski dnevnici
Lisa Džejn Smit (L. Dž. Smit)

Mračno okupljanje - Vampirski dnevnici
Lisa Džejn Smit (L. Dž. Smit)

Buđenje - Vampirski dnevnici
Lisa Džejn Smit (L. Dž. Smit)

Paklena kuća
Ričard Metison

Senka naše želje
Darko Tuševljaković

Vampirska akademija
Rišel Mid

Pad
Giljermo del Toro i Čak Hogan

Anđeosko srce
Vilijam Hjortsberg

Soj
Giljermo del Toro i Čak Hogan

Crna kuća
Stiven King

Mobilni telefon
Stiven King

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige