Sputnik ljubav / Haruki Murakami / Geopoetika

Sputnik ljubav

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Geopoetika
Godina izdavanja: 2004
211 str.
ISBN: 978-86-7666-028-5

U svom prvom romanu prevedenom na srpski jezik, Sputnik ljubav, Murakami nas vodi u urbani Japan da bi nam predstavio priču o zamršenom trouglu neuzvraćenih ljubavi. U osnovi ljubavni roman začinjen detektivskom pričom, Sputnik ljubav se čita i kao duboko promišljanje o ljudskoj čežnji uopšte.
Detaljnije...

O autoru:
Haruki Murakami rođen je 1949.godine u Kjotu, ali je veći deo svog odrastanja proveo u Kobeu. Smatra se za jednog od najpopularnijih savremenih pisaca u Japanu, koga je oduvek više privlačila američka književnost, a što ga je kasnije izdvojilo iz glavne struje japanske književnosti.
Studirao je dramu na Sveučilištu "Waseda" u Tokiju, gde se i upoznao sa svojom budućom ženom, Yoko. Njegovo prvo zaposlenje bilo je u prodavnici gramofonskih ploča. Nakon završenih studija 1974. godine otvara jazz bar „Peter Cat“ u Tokiju, koji radi sve do 1982. godine. Tema mnogih njegovih romana, kao i sami naslovi povezani su sa muzikom, uključujući "Dance, Dance, Dance" (od R&B grupe "The Dells"), "Norveška šuma" ( "Norwegian Wood", po pesmi Beatlesa) i "Južno od granice, zapadno od Sunca" ( "South of the Border, West of the Sun", prvi deo naslov je pesme Nata Kinga Colea).

Murakami je započeo s pisanjem u svojim ranim tridesetim godinama. Kako je sam rekao, gledajući košarkašku utakmicu odjednom je osetio neobjašnjivu inspiraciju za pisanjem svog prvog romana ( "Hear the Wind Sing", 1979.), koji je kasnije osvojio nagradu. Taj uspeh ohrabrio ga je da nastavi s pisanjem. Svetski poznat Murakami postaje objavljivanjem "Norveške šume" ( "Norwegian Wood" ), nostalgične priče o gubitku i seksualnosti. Godine 1986. Murakami napušta Japan i putuje u Evropu i nastanjuje se u Sjedinjene Američke Države. Predaje, između ostalog, na Univerzitetu u Prinstonu.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (9)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige