Srpski izdavači knjiga prate svetske tokove
06. okt 2015. @ 11:15  |  vesti

Srpski izdavači knjiga prate svetske tokove

Svakidašnje jadikovke da smo u mnogim stvarima, pa i u kulturi, slabi i na kraju sveta, padaju u vodu kada su u pitanju prevodi aktuelnih stranih naslova. Nesporno u teškoj situaciji, srpski izdavači knjiga na police knjižara neumorno isporučuju i bestselere i manje tiražna, ali kvalitetna dela, a čitaoci imaju priliku da budu toku sa dobitnicima “Nobela”, “Gonkura”, “Pulicera” i ostalog što čini vrhunsku literaturu na svim stranama planete.
Srbija je, tako, nedavno bila deo globalne promocije četvrtog nastavka književnog serijala Šveđanina Stiga Lašona “Milenijum”, koji je dostigao tiraž od 80 miliona prodatih primeraka. Knjigu “Ono što nas ne ubije” potpisao je novi autor David Lagerkranc, Lašonov naslednik na ovom zadatku, a objavila “Čarobna knjiga”.


Švedski izdavači su, po rečima direktora ove kuće Borislava Pantića, rešili da knjiga ne izađe prvo na švedskom, pa da se zatim prevodi, nego da se istovremeno pojavi na svim značajnijim tržištima u svetu knjige.

Što se tiče izdavanja bestselera, Pantić smatra da Srbija u potpunosti prati svet. Iako je, po njegovim rečima, tržište u Srbiji malo i slabašno, pokrivena je dobro i ona druga linija, na kojoj su važni, nagrađivani i uticajni savremeni strani pisci, koji izdavačima ne dononose isključivo materijalni prestiž.


Da se ono što je aktuelno u svetu, pre ili kasnije pojavi ovde, tvrdi i Aleksandar Šurbatović, urednik izdavačke kuće “Dereta”, a piše portal Glif:
– Nema manje nacije koja izdaje više knjiga od nas. S obzirom kako stojimo u ekonomiji i svemu ostalom, srpsko izdavaštvo je u skladu sa vremenom i prati trendove. Najaktuelniji svetski pisci: Frenzen, Išiguro, Murakami, Knausgor, Ljosa – svi su i pred srpskim čitaocima.

Upečatljiv je primer novog romana Orhana Pamuka “Čudan osećaj u meni”, koji je “Geopoetika” nedavno objavila prva u svetu, posle turskog originala. Ova kuća je među prvima predstavljala već nekoliko knjiga turskog nobelovca, ali i dela američkog pisca Pola Ostera, a njen direktor Vladislav Bajac, kaže:


– Ponosan sam na to koliko različitih i kvalitetnih knjiga objave izdavači u Srbiji. Ne smemo da zaboravimo da smo mala zemlja, sa malim brojem ljudi, niskog standarda, često niskog obrazovanja, ali izuzetno vredne i konstantne čitalačke strukture. Kada počnemo da upoređujemo brojke u izdavaštvu u razvijenom svetu, često sam nanovo iznenađen našim tiražima. Do nas uvek sa Zapada stižu vesti o milionskim brojevima i zaradama, ali to su retke situacije i tamo.

Proporcionalno, Srbija je na izvanrednom mestu po tiražu štampanih i prodatih primeraka, i po čitanosti u bibliotekama. Od jugoslovenskog izdavaštva u Srbiji je kao nasleđe ostala izdavačka znatiželja. A ne bi je bilo, da nam čitaoci nisu znatiželjni. To je bela tačka u crnilu – kaža Bajac.
Povezane teme: knjige, vesti
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (17)

Limeni doboš
Ginter Gras

Zavesti Ingrid Bergman
Kris Grinalg

Žabe
Mo Jan

Diskretni heroj
Mario Vargas Ljosa

Sedam Sunaca i Sedam Luna
Žoze Saramago

Veštica i veštac
Džejms Paterson

Digitalni ugljenik
Ričard Morgan

Godina Potopa
Margaret Atvud

Japanske bajke
Bojan Radojčić

Avanture nevaljale devojčice
Mario Vargas Ljosa

Veštica iz Portobela
Paulo Koeljo

Vesti iz Edena
Aleksandar Genis

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Grad pustoduha / Ransom Rigs
Grad pustoduha
Ransom Rigs
Nove knjige