Talas, Vukašin Vojvodić
27. dec 2007. @ 12:30  |  izdanja

Talas, Vukašin Vojvodić

27. oktobra 2007. godine lokalna izdavačka kuća Prometej postala je bogatija za još jedno umetničko delo poezije. 17. novembra, vrlo uspešnom promocijom u klubu pomenutog izdavača, knjiga zvanično započinje svoj zhivot u široj čitalačkoj javnosti.

Pojavljujući se u vreme književne hiperprodukcije, pisanja bez cilja i smisla, zaboravljanja primarnih ideja larpurlartizma i izopačenog doživljaja utilitarističkih načela, zbirka pesama Talas donosi zaista prijatno smirenje u svet književnosti. U pitanju je lirska beležnica jakih emocija koja drsko prkosi površnom uživanju životnih vrednosti i licemerju zemaljskih potreba da se banalizuje uzvišeno. Istovremeno, ispisani stihovi, poštujući lepotu iskonske naivnosti, otvoreno izražavaju emocije neprerađene smislom za taktičnost i proračunatost, emocije čiste i iskrene u svojoj nameri.


Upravo tom suprotnošću mlade energije nevinosti i naivnosti i nataloženog iskustva ne godinama već bogatom sposobnošću emotivnog doživljaja sveta, pesnik Vukašin Vojvodić uspeo je da obeleži svoju prvu zbirku, izabravši ispravan put izgradnje svoje bibliografije. Ne obazirući se na aktuelne književne trendove koji su u najvećem broju slučajeva  preopterećeni idejom kvazi intelektualne dekonstrukcije uperene kako prema formi tako i prema sadržaju teksta, Vojvodić se prepušta sebi.


Ovaj mladi pesnik urbanih životnih načela stvara istražujući pre svega sebe, svoje osetilne pragove. Iz tih minimuma i maksimuma njihove tolerancije prema različitim situacijama i različitim stepenima njihove prijatnosti i neprijatnosti (kojima se možda i nesvesno namerno izaže), Vojvodić iznosi uvek nove emocije koje poželi da ovekoveči, da napravi fotografiju od stihova. Ne inspirišu ga ljudi, stvari niti situacije…inspirišu ga sopstvene emocije prouzrokovane ličnim doživljajem istih.


Vrlo istančan senzibilitet, osećaj za lepo i unutrašnje čulo koje ne prestaje da osluškuje i koje, pri tom, ima sposobnost da pravi muziku od svakog registrovanog zvuka, tri su bitna elementa, u ovom slučaju, koja potpomažu konačnu realizaciju inspiracije u pesme. Sva tri elementa u harmoničnom rasporedu provlače se kroz zbirku.


Neuobičajeni vizuelni, audio i smisaoni obrti pesama praćeni su uvek i neočekivanim prekidima stiha, čime se prevazilazi konvecija forme, razbija ritmička i idejna potka pesme. Monotonosti prosto nema, sve je u iščekivanju! Talas je zbirka kojoj se možemo prepustiti sa potpunim čitalačkim poverenjem uz najbolju preporuku, preporuku same poezije:


Ljubavna III

Oprosti mi
što trenutno
ne mogu da nađem sebe
i da pustim lađe
da mirnim morem plove
Nezadovoljstvo
u carstvu snova
me izbacuje iz takta
šina života
i čini da sva negativna
energija
ispliva na svetlost
dana ...
ali danas
sam dobro
iako je dan malerozan
sav nervozan
stvoren za ispaštanje nedela
i isečenih tela ...

Ivana Todorović


Povezane teme: underground književnost
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige