Totalna rasprodaja / Mira Furlan / Samizdat B92

Totalna rasprodaja

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Samizdat B92
Godina izdavanja: 2010
203 str.
ISBN: 978-86-7963-356-9

„Mada takav sud ne podliježe zakonima žanra književne analize, najtočnije bi bilo reći da je zbirka eseja i kratkih proznih zapisa Mire Furlan strukturirana kao biserna ogrlica. A ima među tim tekstovima i takvih koji sami za sebe predstavljaju nisku dragocjenosti, poput onoga s naslovom 'Emigranti'.

Pisana izrazito inteligentno i pronicljivo, ova je knjiga (i) svojevrsni čin otpora, ali takav pri kojem autorica - ne pristajući na status objekta, pa ni 'objekta koji misli' - mnogo češće koristi upitnike nego uskličnike. Riječ je o vrlo finome tkanju. Riječ je o umjetnici i intelektualki koja se ne miri sa zadanostima, nego uporno propituje stvarnost oko sebe, do najneugodnijih detalja, i pokušava procijeniti gabarite vlastitog nepripadanja.

Za ovo je štivo nepripadanje vjerojatno ključna riječ, u kojoj su sažeti i stav i sudbina, a proizlazi iz one vrste stvaralačke vokacije što ju je Joni Mitchell opisala kao 'nespremnost na kooperaciju'. Rezultat je nekonformizam u svoj svojoj delikatnosti; rijetkim literarnim darom autorica uspijeva predočiti, reklo bi se, suptilnu stranu pobune. K tome, u pozadini sve vrijeme kao da odzvanja mantra učitelja joge: Ne traži ništa izvan sebe... A svijet Mire Furlan - u kojem ima i prkosa i razumijevanja, i gorčine i nježnosti, i dvojbi i ironije - bez sumnje je raskošan.“

Viktor Ivančić

O autoru:
Mira Furlan (rođena 7. septembra 1955. u Zagrebu) poznata je glumica koja trenutno živi u SAD-u. Glumila je u jugoslovenskim filmovima i serijama. U Sjedinjenim Američkim Državama je poznata po ulozi ambasadora Delen (Delenn) u naučnofantastičnoj televizijskoj seriji Babilon 5 (Babylon 5).

Mira je kao nekadašnja članica Hrvatskog narodnog pozorišta igrala u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i "Otac na službenom putu" (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu. Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok grupu "La Cinema". Krajem 1991. godine Mira i njen suprug Goran Gajić emigrirali su u Ameriku kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se nalazila bivša država. Godine 2002. Mira se vratila u Hrvatsku posle jedanaest godina i odigrala glavnu ulogu u predstavi Radeta Šerbedžije.

U Los Anđelesu, Mira je snimila i muzički album pod naslovom "Songs From Movies That Have Never Been Made". Nedavno je igrala Danijelu Ruso (Danielle Rousseau) u ABC-ovoj televizijskoj seriji "Izgubljeni" ("Lost"). Mirin suprug je filmski režiser koji je, između ostalog, režirao Sofoklovu Antigonu i jednu epizodu Babilona 5. Mira povremeno piše kolumnu u splitskom magazinu "Feral tribjun".

Povezane teme: hrvatska književnost
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
mila (neregistrovan) @ 21. dec 2011. 19:05 #1
knjigu nisam čitala, čekam da.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog ili sličnog žanra (7)

Hrvatski bog Merkur
Denis Kuljiš

Otac
Miljenko Jergović

Dabogda te majka rodila
Vedrana Rudan

Malvina
Mirko Kovač

Grad u zrcalu
Mirko Kovač

Mama Leone
Miljenko Jergović

Ruta Tannenbaum
Miljenko Jergović

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige