Tri knjige koje će vam osvežiti ostatak leta
10. avg 2017. @ 09:42  |  vesti

Tri knjige koje će vam osvežiti ostatak leta

Došli ste sa odmora, pripremate se za novi topli talas ili ste, pak, jedni od onih koji vole da letuju van sezone kada nema nikog na plaži. Kojoj god grupi pripadate, sigurno ste u potražnji za literaturom koja će vam prekratiti ove duge sparne dane. Mi imamo ni manje ni više nego tri knjige da vam preporučimo i verujte nam na reč da će vam sve tri goditi kao parče sočne rumene lubenice za kraj radnog dana. Osim ako niste "tim sladoled", zlo ne bilo.

U pitanju su knjige domaćih pisaca objavljenih od strane malih izdavača koji počinju da grade ozbiljno dobru reputaciju (štaviše, od ove tri knjige dve su ušle u širi izbor za NINovu nagradu). To su jedan krimi roman, jedna zbirka fantastičnih pripovedaka i jedan auto-reflektivni projekat, da kažemo pola ispovest, a pola novela.

Dakle, nešto za svakog, a najbolje sve skupa.

KAMENO JEZERO - Željko Obrenović (Kontrast)

Kao autor sa najdužim radnim stažom na ovoj listi, Obrenović se vešto poigrao sa žanrom tvrdokornog trilera, uspeo da ga dekonstruiše, pa ponovo zakrpi i od svega toga napravi vrlo opasnu priču. Pa, ako su krimi romani vaš podrazumevani izbor za leto (ili, pak, životni stil), Kameno jezero ne bi trebalo da propustite.

Pravac koji je autor odlučio da prati u naraciji je vrlo zanimljiv, posebno pri kraju romana kada sve praktično odlazi dođavola. Za pohvalu je i to kako se izborio sa učestalim trilerskim-horor klišeima, ne pokazavši previše brige za emocije čitalaca, a ni svojih likova. Uzevši sve to u obzir, ni ne čudi da je u jednoj recenziji ovaj roman opisan kao "triler srca kamenog".


VILA ŠATORICA - Boris Mišić (Presing)

Boris Mišić možda nije uberpopularno ime u mejnstrimu, ali iskusnim forumašima i ljubiteljima fantastike svakako je poznato, a uz to je i stalni član ekipe koja svake zime priprema izvrsnu horor “tortu”. Mišić je početkom godine izbacio prvu samostalnu zbirku od 24 pripovetke koje će vas povesti na kratko putovanje kroz vreme i region, baš kao da ste krenuli na uzbudljiv letnji road trip.

Pisane u rasponu od pet godina, njegove priče dotiču široki spektar tema, pa su tako neke inspirisane slovenskom mitologijom, neke imaju dozu moderne tinejdž akcije, dok su one najbolje nesumnjivo lične i vraćaju nas u mračni svet devedesetih. Vila šatorica duboko je vezana za autorov rodni kraj i kao takva će sigurno pogoditi onu nostalgičnu notu kod svakog čitaaca.

Napomena: Budući da je izdata u ograničenom tiražu, knjiga se već neko vreme ne može naći u slobodnoj prodaji, pa vam zato savetujemo da za primerak kontaktirate autora direktno.


NEOŠTRINE - Sanja Savić (Areté)

Našu listicu završavamo jednim pravim specijalitetom, kako literarnim tako i vizuelnim. U poslednjih par godina, Areté se pokazala kao mala kuća sofisticiranog izbora i upečatljivog vizuelnog identiteta za koji sve zasluge idu ilustratorki Jani Vuković. Na našoj izdavačkoj sceni (barem u sektoru koji nije posvećen stripu) retko se dešava da ilustracija igra tako važnu ulogu u formiranju izdanja, a da pritom stoji u direktnoj korespondenicij sa pričom. No, u Neoštrinama je to urađeno besprekorno.

Za ovu knjigu bi formalno moglo da se kaže da je zbirka intimnih pripovedaka, mada je zapravo u pitanju jedna novela isprekidana ispovestima autorke, neobičnim osvrtima na davne događaje i zapažanja iz detinjstva koje se odigralo u vrlo surovo vreme. Sve to je zaokruženo naizgled detinjim ilustracijama koje su zapravo vrlo efektne. Zanimljivo je da i autorka i ilustratorka ove knjige imaju odličan, a opet suptilan smisao za humor koji vrlo često skreće na onu mračnu stranu. Ipak, stil Sanje Savić i njena neumoljiva iskrenost čine ovaj “roman bez mnogo akcije” delom koje nećete ispuštati iz ruku sve dok ne smažete svih 160 stranica.

Još jedna napomena: Naša kopija Neoštrina kupljena je u nama omiljenoj, vlagom ispunjenoj knjižari u Novom Sadu, gde smo saznali da su skoro sve ostale knjižare u gradu povukle ovo izdanje iz svog asortimana zbog slabe prodaje. To ne samo da je velika šteta, već se dobija utisak kao da su Neoštrine neka zaštićena vrsta koja se krije u posebnim rezervatima čekajući “onog pravog” - čitaoca naivčinu koji je spreman da je kupi. No, nije stvar samo u Neoštrinama. Svi znamo da istu sudbinu dele bezbrojna izdanja manje popularnih autora i nezavisnih izdavača. Pa, ukoliko ne želite da ova sorta uskoro krene da se smatra izumrlom, morate početi da razmišljate ne samo šta, već i od koga kupujete. Nije teško, časna čitalačka.


Branka MalenicaFACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige