Trijada / Branimir Džoni Štulić / Plato

Trijada

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Plato
Godina izdavanja: 2010

Trijada obuhvata filozofske priče i misli trojice mislilaca: Lao Cea, Empedokla i Džen Luana. Preuzimajući građu iz različitih izvora Štulić prenosi i biografske karakteristike i priče o Lao Ceu i Empedoklu, a kroz raspravu o sličnostima i razlikama budizma i taoizma, Džen Luana otkrivamo kao intelektualca bliskog kineskom carskom dvoru.

O prijatelji znam da je istina pratilja riječi
Koje ću izreći premda je vrlo teško
Ljudima i mrsko vjeru u mudrosti naći.

O autoru:
Branimir Džoni Štulić, rođen je 12. aprila 1953. godine u Skoplju. Međutim već sa pet godina Džoni odlazi u Hrvatsku,a šezdesete godine porodica se seli u Zagreb, u novo naselje Siget, gde Džonijeva majka živi i danas. U vreme studiranja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Štulić počinje pevati svoje i tuđe pesme prateći se na akustičnoj gitari, a potom osniva i prvu grupu, "Balkan Sevdah Bend". 1977. godine, inspirisan stihom iz sevdalinke "Kraj tanahna šadrvana", Štulić menja ime grupe u "Azra". Izrazito konfliktan karakter utemeljitelja uzrokuje vrlo česte promene postave - članovi "Azre" između ostalih su bili Jura Stublić, Marin Pelajić i Mladen Juričić. Veoma kratak period bio je član grupe "Parni valjak". Osamdesetih godina 20. veka grupa se proslavila mnogobrojnim albumima, koji predstavljaju najuzbudljiviji dokument celokupnog zagrebačkog "novog vala". Treba spomenuti albume "Sunčana strana ulice", "Ravno do dna", "Filigranski pločnici", "Kad fazani lete", "Krivo srastanje".

Stvorivši bend koji se munjevito popeo na sam vrh ondašnje jugoslovenske rock-scene, u danima kada je "Bijelo dugme" već stagniralo, Štulić je raspustio "Azru" i 1986. godine otišao u Holandiju. U Holandiji je nastao, trostruki album "It Ain` Like In The Movies At All". Iz prvog dužeg Džonijevog boravka u Holandiji, tačnije u Utrechtu, datira i njegovo poznanstvo sa današnjom mu ženom Josefinom Frudmaier. Štulić se 1987. godine vratio u zemlju, odlazi na jugoslavensku turneju, a potom snima četverostruki album "Zadovoljština". Godine 1991.godine Štulić se definitivno vratio u Holandiju gde i danas živi, čita, prevodi i komponuje za svoju dušu.


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (13)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige