Tristram Shandy
31. dec 2007. @ 17:00  |  izdanja

Tristram Shandy

Laurence Sterne

Rubrika Svetski klasici ima za cilj da ponovo skrene pažnju na najpoznatija, odavno kanonizovana imena svetske književnosti koja su potpuno neopravdano počela da se povlače u današnjim čitalačkim bibliotekama, i to pred najčešće nekvalitetnim ekspanzijama mlađih, savremenih spisatelja, uz, naravno, svo odavanje poštovanja onima koji su uspeli da stvore nivo misaonog kvaliteta i estetike forme! 
Tako i priča ove rubrike počinje sa knjigom o Tristramu Shandyju Laurencea Sterna. Od svih, priču počinjemo upravo sa ovim klasikom iz razloga što ovo remek – delo svetske književnosti predstavlja najidealniji kompromis između vremenski udaljenog i današnjeg, onog savremenog u umetnosti reči, jer to je delo kojem je se divila Virginija Woolf, delo koje je Gunter Grass smatrao jednim od svojih preteča, a ujedno i ostvarenje koje nastaje pod uticajem Rabelaisovog Gargantue i Pantagruela iz daleke 1534. Tristram Shandy je roman koji svojim narativnim postupkom, načinom pripovedanja potkopava postojanje jedinstvene priče. Cela knjiga je u digresijama, praznim stranicama, poglavljima od nekoliko rečenica, odstupanjima od fabule putem dužih epizoda, dok je upotpunosti ne izgubimo iz vida. Počinje apsurdno-komičnom pričom o začeću glavnog junaka Tristrama, o seksualnom činu toliko uzbudljivom da ga buduća Tristramova majka prekida na momenat da bi upitala svog muža da li je navio sat?! Upravo taj „kobni“ momenat prekida, Tristram će da smatra uzrokom većine problema koji će ga kasnije pratiti u životu..

Od tog momenta pa do kraja romana redaju se slike groteske i duhovitosti koje nikako ne dopuštaju da nas uhvati monotonija čitanja dugog proznog štiva...

Interesantnost teksta kako u pogledu njegove forme, tako i u pogledu njegove priče potvrđuje i činjenica da je ovaj roman doživeo i fenomenalnu ekranizaciju od strane BBC-a u nagrađivanom filmu Michaela Winterbottoma iz 2006., pod nazivom Tristram Shandy - A Cock and Bull Story. Film u prvi plan stavlja problem odnosa fikcije, odnosno mašte i stvarnosti, koji je okosnica romana, naročito u epizodama posvećenim Tristramovom stricu Tobyju.

Ivana Todorović

Povezane teme: svetski klasici
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
bulka @ 12. nov 2009. 14:38 #1
Ovo delo postoji na srpskom jeziku, objavljen davnih socijalističkih godina kada su knjige bnile u tvrdom povezu.
Apsolutno nezaobilazni klasik koji je zadao guideline svim pomerenim i iščašenim knjigama. Za sve koji vole altinoameričku književnost, literarne eksperimente i igre sa čitaocem, ovo je pradeda svih takvih igrarija. Pod MORANJE! Čisto da bude jasno da nije sve počelo u XX veku.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Letnje doba
Džon M. Kuci

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige