U Beogradu počeo Svetski kongres Međunarodnog PEN-a
13. sep 2011. @ 17:48  |  vesti

U Beogradu počeo Svetski kongres Međunarodnog PEN-a

Svetski kongres Međunarodnog PEN-a, 77. po redu, počeo je 12. septembra Beogradu i tom prilikom 88 delegacija i 250 delegata iz celog sveta raspravljaće o problemima jezika, književnosti i kulture.

Ovo je prvi put da se najveći skup federacije pisaca, prevodilaca, urednika i izdavača održava u Srbiji u kojoj je PEN centar, u Beogradu, osnovao 1926. godine Bogdan Popović na inicijativu Isidore Sekulić.

''Ovaj kongres značajan je za uspostavljanje pomirenja i saradnje u regionu“, rekao je na prvoj konferenciji za novinare predsednik Međunarodnog PEN-a Džol Ralston Sol i dodao da će se sa kongresa u Beogradu, koji traje do 18. septembra, poruka pomirenja poslati ne samo regionu već i drugim delovima sveta. Prema njegovim rečima, jedna od glavnih tema diskusija biće rasprava o nestajanju ''malih'' jezika i kultura i potrebi da se oni očuvaju, prevode i promovišu u svetu. S tim u vezi, tokom kongresa biće usvojen i takozvani Gerona manifest o zaštiti malih jezika.

Tokom PEN kongresa, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu biće održan međunarodni književni festival ''Oslobodi reč“ (Free the Word) tokom kojeg će se učesnici kongresa predstaviti publici čitanjem uživo, filmovima snimljenim prema književnim delima i izložbama knjiga gostujućih i domaćih autora.

Cilj festivala je, prema rečima glavnog urednika izdavačke kuće ''Arhipelag“ i člana Srpskog PEN-a Gojka Božovića, vraćanje književnosti u javni prostor. Beograd će biti grad knjige, književni centar u kome se čuju razni jezici, rekao je Božović.

Festival ''Oslobodi reč" biće otvoren u četvrtak u Beogradu, javnim čitanjem sa balkona Narodnog pozorišta, da bi se sutradan preselio u Novi Sad. 'Otvori reč" festival će biti zatvoren u Nišu u subotu, istog dana kada se otvara 22. Književna kolonija Sićevo, rekao je član PEN-a Velimir Kostov.

''PEN je izuzetno važan ne samo za kulturu već i za svest i savest epohe u kojoj živimo“, ocenio je esejista, prevodilac i potpredsednik Srpskog PEN-a Zoran Paunović.

U holu "Kontinetala", gde se i održava kongres, posetioci će moći da vide izložbe ''Svetska književnost u Srbiji: izložba prevedenih knjiga učesnika Kongresa PEN i Festivala "Oslobodi reč'", kao i ''Svetska književnost iz Srbije: izložba knjiga savremenih srpskih pisaca u prevodu“.

Tokom trajanja festivala u Beogradu i Novom Sadu biće organizovane i projekcije filmskih ekranizacija nekih literarnih dela i upriličena druženja sa autorima.

Ovogodišnji kongres nije prvi koji se organizuje na prostoru bivše Jugoslavije. Deveti Svetski kongres Međunarodnog PEN-a održan je u Dubrovniku, u Kraljevini Jugoslaviji 1933. godine, a Bled je bio domaćin 33. kongresa PEN-a od 2. do 7. jula 1965, u tadašnjoj SFRJ. Taj grad u Sloveniji bio je i domaćin 71. kongresa 2005, dok je Dubrovnik, sada grad u Hrvatskoj, bio domaćin 59. svetskog kongresa PEN-a, 1993. godine.

Međunarodni PEN je najveća svetska federacija pisaca, prevodilaca, urednika i izdavača, a Svetski kongres je najznačajniji javni događaj u radu te organizacije. Prvi PEN klub osnovao je nobelovac Džon Golsvorti 1921. godine.

izvor: Tanjug

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige