U najavi celokupna dela Branka Miljkovića
29. nov 2011. @ 15:05  |  vesti

U najavi celokupna dela Branka Miljkovića

Povodom 80 godina od rođenja Branka Miljkovića (1934-1961), Odbor za obeležavanje ovog značajnog datuma objavio je da ima za cilj izdavanje celokupnih dela ovog srpskog pesnika koja treba da budu objavljena do 2014. godine. Prema rečima predsednika odbora, književnika Vidosava Petrovića, ovaj poduhvat će predstavljati ,,sagledavanje i recepciju Brankovog dela u našoj i svetskoj književnosti". Priređivač celokupnih dela će biti književni kritičar Gojko Tešić, dok će se ulozi izdavača naći "Službeni glasnik" uz sudelovanje Niškog kulturnog centra, a dela će štampati "Čigoja".

Narodni muzej u Nišu priredio je izložbu posvećenu 50. godišnjici od smrti rano preminulog pesnika. Direktor muzeja Slaviša Popović rekao je da je izložbu, koja je otvorena 29. septembra u niškoj sinagogi, posetilo više od 3.000 ljubitelja pisane reči. Prvi puta su predstavljeni neobjavljeni rukopisi i poetske skice, pisma Miljkovićevih prijatelja i pesnika. Takođe je izložen i originalni nameštaj iz Brankove sobe u Beogradu sa njegovim stvarima i bibliotekom koja sadrži oko 400 naslova. Na odboru je pokrenuta i inicijativa da grad otkupi porodičnu kuću Branka Miljkovića u njegovom rodnom gradu koja je sada privatni posed.Miljković je jedan od najpoznatijih srpskih pesnika druge polovine dvadesetog. Pripadnik je srpskog neosimbolizma. Pored poezije pisao je eseje i bavio se prevođenjem ruskih i francuskih pesnika. Gimnaziju „Stevan Sremac“ je završio u Nišu, a potom studije filozofije u Beogradu. Oblikovana modernim stilom i izrazom, njegova poezija u samom početku nije nailazila na razumevanje.

Prve tri godine, nakon dolaska u Beograd, obilazio je redakcije mnogih časopisa, dok nije došao do čuvenog Oskara Daviča koji 1955. u „Delu“ objavljuje Miljkovićeve prve pesme, i time mu otvara vrata ostalih izdavača i časopisa. Godinu dana potom pojavila se njegova prva zbirka „Uzalud je budim“, kojom postiže izuzetan uspeh i dolazi u sam vrh srpske poezije. Stvarao je pod uticajem francuskih simbolista i Heraklitove filozofije, a njegovom najznačajnijom zbirkom smatra se „Vatra i ništa“, u kojoj se u originalnom poetskom okviru mogu prepoznati motivi iz antičkih i nacionalnih mitova i legendi univerzalnog značenja i značaja.

Postoje razna tumačenja njegove iznenadne i prerane smrti koja je još uvek misterija. Prema jednoj verziji, Miljković je izvršio samoubistvo u jednoj šumi u okolini Zagreba 1961. godine, dok mnogi njegovi savremenici tvrde da se pesnik nije ubio, ali da takvo priznanje u ono vreme nije bilo moguće ,,jer bi kvarilo idilične odnose bratstva i jedinstva".


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (4)

Poeziranje
Grupa autora

Solunski anđeo
Vesna (Bjelogrlić) Goldsvorti

Vodič kroz snove
Momčilo Bajagić Bajaga

Letnje doba
Džon M. Kuci

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige