U prodaji najnoviji roman nobelovca Gintera Grasa
13. okt 2009. @ 12:00  |  izdanja

U prodaji najnoviji roman nobelovca Gintera Grasa

Kutija, Ginter Gras

Nemački književnik Ginter Gras objavio je 2008. svoj najnoviji naslov „Kutija“. Roman predstavlja fiktivni nastavak autobiografije „Ljušćenje luka“, koja je u javnosti izazvala veliku pometnju nakon Grasovog priznanja da je kao sedamnaestogodišnjak bio pripadnik SS jedinica. Priznanje je izazvalo brojne reakcije, među kojima je bilo i mišljenika koji su smatrali da Nobelova nagrada za književnost dodeljena 1999. treba da mu se oduzme.

Međutim, poljski pisci oštro su protestovali napominjući da su Grasova socijalna angažovanost i njegova literarna dostignuća iskupila činjenicu da je kao tinejdžer na kratko pristupio SS jedinicama, i izrazili su poštovanje prema hrabrosti koja je bila potrebna da bi se jedna ovakva istina obelodanila.

U „Kutiji“ Gras se predstavlja na jedan potpuno drugačiji način, kao porodičan čovek koji u centar interesovanja romana stavlja svoju decu. Insistirajući na modernoj koncepciji doživljaja umetnosti - u ovom slučaju literarne reči - kao laži, Gras piše svoju „fiktivnu biografiju“, umnogome drugačiju od stvarnosti ali ipak zasnovanu na elementima iste.
Intezitet fiktivnog pojačavaju i strukturni elementi bajke. Zastaćete na samom početku romana i očekivati fantastiku, jer bajka je direktno „apostrofirana“ prvom rečenicom: „Bio jednom jedan otac koji je, budući već ostareo, pozvao k sebi svoje sinove i kćeri - njih četvoro, petoro, šestoro, osmoro na broju - a oni su se, posle dužeg oklevanja, povinovali njegovoj želji.“

Tako započinje razgovor Pisca sa decom, četvoro iz prvog braka, dve vanbračne kćerke, i dva sina iz drugog braka, koji nas vodi  dalje kroz roman. Fotografkinja Maria Rama, koja takođe ima centralnu ulogu, snima život porodice magičnim Agfa-box fotoaparatom. Njegova sposobnost da uslika i budućnost i prošlost opravdava prisustvo elemenata bajke, kao i simboliku podnaslova romana - „Priče iz mračne komore“. Vešto preplićući vremenske odrednice neobični aparat otkriva tajne, uvlačeći nas sve dublje u nerasvetljene ćoškove „čarobne kutije“.

Iako se razgovori oca sa decom na ovakav način u stvarnosti nisu vodili, Grasova deca bila su upućna u stvaranje romana „Kutija“, i svojim reakcijama na napisano (negativnim i kritički nastrojenim, ali i pozitivnim) uticala su na korekcije romana, pa je autor neke delove izmenio ili jednostavno izbrisao.

Kutija“ Gintera Grasa smatra se vrhuncem autorove pripovedačke mogućnosti, gde se na originalan način prepliću i poistovećuju istina i laž, mašta i realnost, prošlost, sadašnjost i budućnost.

Roman se nedavno pojavio na srpskom jeziku, u izdanju IPS/Prosveta.


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Voz osvete
Čavi Kasinos

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Grad pustoduha / Ransom Rigs
Grad pustoduha
Ransom Rigs
Nove knjige