Velika kuća / Nikol Kraus / Booka

Velika kuća

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Booka
Godina izdavanja: 2014
319 str.
ISBN: 978-86-88335-40-9

Punih dvadeset pet godina povučena američka spisateljica stvarala je svoje romane na pisaćem stolu pozajmljenom od mladog čileanskog pesnika nestalog potom u Pinočeovim čistkama. Pojava devojke koja tvrdi da je pesnikova ćerka pokrenuće niz događaja vezanih za istorijat tog antikviteta. Od Budimpešte 1944. godine, preko burnih šezdesetih i sedamdesetih do Amerike, Engleske i Izraela naših dana, kroz četiri neverovatne priče i osam fascinantnih likova Nikol Kraus ispisuje vanserijsko delo koje od čitaoca zahteva potpunu posvećenost i predanost.

Pitak i stvoren za čitalačko uživanje, istovremeno filozofski dubok u pitanjima koja postavlja pred svoju publiku, „Velika kuća“ je jedan od onih retkih savremenih romana koji su osuđeni da postanu klasici svog doba i mera kvaliteta književnosti sa početka 21. veka.

Preveden je na preko 30 jezika, uvršten u najuži izbor za Orange Prize i National Book Award i po oceni kritike kvalitetom nadmašuje čak i autorkin briljantni prethodni roman „Istorija ljubavi“.

„Nikol Kraus spada u najznačajnije američke romanopisce i međunarodna je književna senzacija.“

"New York Times Book Review"

„Istinsko razumevanje Nikol Kraus vrlo raznolikih oblika ljudske patnje ‒ izuzetno za nekog tako mladog – čini da doživljaj njenih likova zadugo ostane u nama. Njihovi osobeni i izuzetno živi glasovi prosto vas prikuju za ovu knjigu.. . Krausova, koja je karijeru započela kao pesnikinja, može s jezikom da učini šta god poželi.“

"The Boston Globe"

„Kompleksan, raskošno maštovit roman... koji opčinjava. Krausova ide na to da razloži ne samo naknadne implikacije postupaka svojih likova, nego čitavih ciklusa istorije... To je zastrašujući poduhvat, na kakav se neće lako odvažiti pisac mlađi od četrdeset godina, i pokazati se dobrim u tome. Ali Krausova je neizmerno darovita. I ona ne ume da napiše lošu rečenicu: jedna po jedna, same te rečenice rađaju prosvetljenje za prosvetljenjem.“

"Huffington Post"

„Roman pun ubedljivih uvida... Stilska vežba iz kaleidoskopskog pripovedanja, roman koji ide za tim da od četiri zasebna lika i njihovih svetova napravi tkanje velike meditacije o sećanju i gubitku.“

"The Los Angeles Times"

O autoru:
Nikol Kraus (Nicole Krauss) je rođena 1974. godine u Njujorku, u jevrejskoj porodici poreklom iz Nemačke, Ukrajine i Mađarske, i sva ta mesta i njihova sudbina u „kratkom dvadesetom veku“ važna su uporišta njenih izvanrednih romana. "Njujork tajms" je Nikol Kraus proglasio jednim od najvažnijih američkih romanopisaca. Studirala je književnost na Stanfordu i Oksfordu.

Njen prvi roman „Čovek ulazi u sobu“ bio je među finalistima „Knjige godine“ u "Los Anđeles tajmsu". Za „Istoriju ljubavi“, njen drugi roman, dobila je "Saroyan Prize" i francuski "Prix du Meilleur Livre Étranger", a roman je bio i u najužem izboru za "Orange", "Médicis" i "Femina" nagrade. Roman koji je pred vama, „Velika kuća“, bio je u najužem izboru za "National Book Award" i za "Orange Prize".

Godine 2007. Granta’s ju je proglasio jednom od najboljih mlađih američkih spisateljica, a 2010. Njujorker ju je stavio na svoju listu pisaca „Dvadeset ispod četrdeset“. Objavljivala je tekstove u Njujorkeru, Harpersu, Eskvajeru i u Najboljim američkim kratkim pričama. Knjige su joj prevedene na trideset pet jezika.

Živi s mužem, takođe piscem, Džonatanom Safranom Forom i njihovo dvoje dece u Njujorku.

Povezani tekstovi:
Povezane teme: drama
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog ili sličnog žanra (20)

Poslednje proleće u Parizu
Jelena Bačić Alimpić

Najbolje od mene
Nikolas Sparks

Amaruši
Vedrana Rudan

Crna kutija
Amos Oz

Tri lica jedne ljubavi
Šandor Marai

Srećnik
Nikolas Sparks

Brodolom
Vlada Arsić

Očevi gresi
Džefri Arčer

Slučajna učenica
Vikas Svarup

Dvanaest odaja Nila
Inid Šomer

Naše srećno doba
Gong Đijong

Slonovski mesec
Džon Svini

Psi na jezeru
Miljenko Jergović

Peščana hronika
Pavle Zelić

Bosonoga kraljica – II deo
Ildefonso Falkones

Bosonoga kraljica – I deo
Ildefonso Falkones

Zauvek more
Nataša Dragnić

Prozraci
Svetlana Velmar-Janković

Dodir muzike
Dafni Kalotaj

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige