Young Fashion Designers
25. dec 2007. @ 17:00  |  izdanja

Young Fashion Designers

„Fashion talks. It lives. And it grows. Every new year, the list of international fashion calendars grows with new names of designers...“ - Marta R. Hidalgo

 
Knjiga Young Fashion designers jedan je od najnovijih poduhvata izdavačke kuće Evergreen koja deluje u sklopu renomiranog imena Taschen. Izašla je na tržište 2007., sa vrlo ambicioznom idejom da kataloški prikaže profile najtalentovanijih mladih modnih dizajnera.

Spisak kreatorakoji je prikazan u knjizi selekcijom je sveden na 46. Autorka Marta R.Hidalgo smatra da upravo na tim mladim ljudima, koji su uspeli da prođunajuži izbor, ostaje budućnost umetnosti modnog dizajna. Ono što ihizdvaja iz bogate „ponude“ svetske modne scene jesu originalnainsistiranja na novim idejama, vizijama i novim shvatanjima odeće kaomogućnosti ličnog i kreativnog načina izražavanja. Većina ovihdizajnera i pored saradnje sa priznatim modnim publikacijama, nije jošuvek poznata široj javnosti.

Zbog toga kao motiv stvaranja knjige ovogtipa na samom njenom početku stoje dva pitanja: What are tomorrow’smost important designers working on today? How are they shaping thefuture of fashion? Odgovarajući na njih, Marta R. Hidalgo uspela je dastvori knjigu Young Fashion Designers.


U cilju pridržavanja kataloškog sistema u prikazivanju, pored abecednog reda, poštovana je ista norma prilikom predstavljanja svih 46 kreatora. Svakom dizajneru postavljena su ista, ključna pitanja: kako bi  definisali svoj stil, šta je najteži deo u procesu dizajna, ko ili šta je izvor njihove inspiracije, u kom delu svoga posla najviše uživaju, ko je za njih ikona dobrog stila i ukusa, i koji su im planovi za budućnost.


Nakon kratkog intervjua, sledi deo sa kratkim biografskim podacima vezanim za profesionalni rad i život mladih kreatora. Praktična vrednost biografija jeste u datim kontak adresama i web stranicama putem kojih možemo saznati sve što nas detaljnije interesuje vezano za život i rad svakog prikazanog dizajnera.Poseban fetiš za ljubitelje mode, i ljude koji u dizajnu odeće prepoznaju pre svega umetničku vrednost, jeste informacija da ova knjiga nosi negde preko 300 originalnih crteža i skica ovih mladih dizajnera, putem kojih možemo da dobijemo i retku priliku uvida i u staralačku fazu umetnosti modnog dizajna. Pored toga, fenomenalne fotografije njihovih modela doprinose celokupnom estetskom utisku knjige podižući je na još viši nivo.


Ozbiljnost ovog projekta svakako je rezultat rada, znanja i iskustva njegove autorke  Marte R. Hidalgo. Rođena u Barseloni, Marta je studirala novinarstvo i špansku kniževnost. Tokom svoje bogate profesionalne karijere i neprestalnog usavršavanja, radila je vrlo uspešno i kao urednik španskog Vouge-a.


Ivana Todorović

           

   

Povezane teme: knjige o umetnosti
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (6)

Svetovi umetnosti
Miloš Jevtić

Antičko pozorište
Gvido Paduano

Glumac na filmu
Žaklin Nakaš

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige