Zabava i istorijski roman: Flešmen
17. sep 2010. @ 11:00  |  izdanja

Zabava i istorijski roman: Flešmen

Flešmen, Laguna

Roman „Flešmen“ britanskog autora Džordža Mekdonalda Frejzera otvara vrata u svet velikih avantura, ispunjenih smehom, najrazličitijim lokalnim koloritima, interesantnim istorijskim pozadinama i neobično živim junacima. Prvi deo „Flešmen“ serijala pod nazivom „Flešmen: Prva sveska iz Flešmenovih arhiva 1839-1842“, nedavno objavljen u Laguni, početak je književnih avantura koje ne moraju nužno da se čitaju hronološkim redom, osim ovog prvog dela koji je savršen uvodnik u izuzetan karakter nasvakidašnjeg glavnog junaka.

Hari Flešmen, naime, nije originalna kreacija autora Frejzera, već epizodni junak koji se pojavljuje u romanu Toma Hjua iz 1857. pod nazivom „Đački dani Toma Brauna“, i to kao školski siledžija koji biva izbačen iz škole zato što se napio. Iz kratkog, ali živopisnog segmenta, Frejzer je razvio Flešmena, junaka koji, iako je kukavica i poltron, uspeva da bude umešan u sva najznačajnija istorijska dešavanja između 1840. i 1900. godine, iz kojih izlazi kao veliki heroj.

Sam autor je insistirao na verodostojnosti, stoga je tvrdio da je Flešmen napisao svoje memoare u kasnim godinama, te da je on samo uređivao već postojeći materijal. Ono što zapravo čini ova delo posebnim jeste činjenica da nije u pitanju klasičan istorijski roman, gde trijumfuju moralna načela i vredne osobine poput hrabrosti, poštenja i čestitosti, već naprotiv...


Flešmen izbegava obaveze i laže, uopšte nije hrabar niti se pretvara da jeste, ali spletovima izvanredno osmišljenih okolnosti uvek biva uvučen u akciju iz koje izlazi kao pobednik. Njegova najveća veština prestaje kod šarmiranja lepih dama. Ipak, vođen neobičnim sudbinama proputovaće svet, preko Kine, Madagaskara, Avganistana, Zapadne Amerike i mnogo dalje, dok će neodoljive avanture u koje će biti umešan uvek  iznova predstavljati pravi užitak ljubiteljima istorijsko-avanturističkog žanra. Roman je prvi puta objavljen 1969. i važi za najčitanije i najpopularnije Frejzerovo delo.
Povezane teme: odmor uz knjigu
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (5)

Vragolije
Amanda Kvik

Plavi dim
Nora Roberts

Male radosti subote
Aleksandar Mekol Smit

Sinovi i planete
Klemens J. Zec

Soulfood
Žana Poliakov

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige