Zašto se treba zaljubiti u knjige
08. maj 2015. @ 13:17  |  vesti

Zašto se treba zaljubiti u knjige

Američka spisateljica Susy Alexandre navela je pet razloga zbog kojih je divno da slobodno vreme posvetite knjizi.
Ona je za sajt Elite Daily napisala da je zaljubljena u knjige i da uživa u mirisu štampe nove knjige kada se njeni listovi vijore na vetru. Težina nove knjige u vašoj torbi podsećaće vas na jedan ceo novi svet koji krije i na bekstvo od realnosti koje vam je obećano.
Ona opisuje da je čitanje za nju velika uteha jer u stranicama vidi mesto na kojem nikada nije bila, ljude koje nije upoznala i poznato osećanje da neko, negde čita istu knjigu i ,,gubi se u njoj’’. Što je više pročitanih knjiga i sati posvećenih čitanju u detinjstvu, to ste dalje od svojih vršnjaka. Lektira je mnogo više od ocene na kontrolnom zadatku. Zanemarite sve drugo i uzmite knjigu u ruke.


1. Ako lepo čitate, lepo ćete i pričati. Možda je strašno kad neko ne želi da čita ali je još strašnije ukoliko ne zna padeže. Većina knjiga pruža pristojnu gramatiku iza koje stoje brojni urednici i lektori, bez čijeg pečata tekst ne bi ni krenuo u štampu.

Čitanje podrazumeva apsorbovanje jezika, gramatike, dijaloga i jezičke strukture. Nesvesno, naš um će se povezati sa pročitanim, a kasnije će primenjijati te jezičke formulacije, što će pomoći da zvučimo kao funkcionalni član društva.


2. Čitanje je ujedno i učenje. Sedenje na času i slušanje beskrajnih predavanja profesora čija je dikcija toliko ujednačena da se konstantno borite sa snom, nije retkost. Svakako, većina ljudi oko vas je na drugom ili trećem stadijumu REM faze sna, kaže Susuy Alexandre.

Lepo je dodatno se edukovati o određenim temama. Treba slomiti predrasude. Nisu sve knjige o ekonomiji i istoriji dosadna nabrajanja. Neke su vredne toga da postanu dodatna studentska literatura.


3. Čitanje je seksi. Zaista, postoji nešto veoma intimno i privlačno u tome da sedite u lokalnom kafiću, pijete kafu i čitate jer možda, nekoliko stolova od vas, možete zateći nekoga ko čini to isto. Tako da ćete već na početku imati nešto zajedničko.

Prepuštanje knjizi govori drugima da imate samopouzdanja i da ste dovoljni sami sebi. To takođe pokazuje da ste zainteresovani za svet u najopštijem smislu. Susy napominje da će devojka koja čita uvek delovati inteligentnije od one koja ulazi u parkiran automobil.


4. Čitanje pomaže da spoznamo sami sebe. Knjige imaju veoma širok spektar zadovoljstava koja pružaju. One ne služe samo da nas obrazuju ili zabave već mogu otvoriti neotkrivene teritorije. Knjige vam dočaravaju neka nova mesta i prikazuju vam život iz druge perspektive.

Kada ste izgubljeni nije loše da pročitate o tuđem putovanju. Čitanje o tuđim problemima, rešenjima, greškama može vas podstaći na razmišljanje o sopstvenim zaključcima i odlukama.


5. Čitanje je užitak ako nađete odgovarajuće štivo. Čitanje možda ne može potpuno promeniti svet ali može proširiti granice vašeg uma. Sa knjigom možemo otputovati veoma daleko, a da smo i dalje u svojoj fotelji.

Toliko je mnogo tema koje su do sada obrađene, a i retko je koja pojava na Zemlji koju čovečanstvo ne može istražiti. U svakoj sferi možete naći zanimljivu publikaciju.
Povezane teme: knjige, čitanje
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (14)

Limeni doboš
Ginter Gras

Žabe
Mo Jan

Diskretni heroj
Mario Vargas Ljosa

Sedam Sunaca i Sedam Luna
Žoze Saramago

Digitalni ugljenik
Ričard Morgan

Godina Potopa
Margaret Atvud

Japanske bajke
Bojan Radojčić

Avanture nevaljale devojčice
Mario Vargas Ljosa

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige