Zatočenik nebesa  / Karlos Ruis Safon / Čarobna knjiga

Zatočenik nebesa

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Čarobna knjiga
Godina izdavanja: 2012
ISBN: 9788677022211
Kako sve češće u popularnoj literaturi kraj knjige ne znači i definitivan kraj avantura njenih aktera, tako je to slučaj i sa junacima romana Karlosa Ruisa Safona. Nakon Senke vetra i Igre anđela, izašla je i treća u nizu knjiga koje pripadaju ciklusu Groblja zaboravljenih knjiga. Radnja romana Zatočenik nebesa se hronološki odvija nakon događaja iz prva dva, ali otkriva i nove činjenice o događajima i likovima iz prethodna dva romana.

Glavna radnja se kako i očekujemo odigrava u magičnoj Barseloni, u vreme Božića godine 1957. Priča započinje sa misterioznom porukom u staroj knjizi Grof Monte Kristo, koja je upućena Ferminu Romeru de Toresu, od strane nepoznatog posetioca knjižare „Sempere i sinovi“. Dalji tok romana kreće upravo u pravcu razrešenja poruke i otkrivanja spone koja vezuje Fermina za seriju događaja koji dosežu čak do španskog građanskog rata i uspona Frankove fašističke vlade.


Retrospekcija istorijskih događaja i njihovo povezivanje sa fiktivnim likovima naglašena je više nego ikada do sada u Safonovom poslednjem delu. Istorija igra bitnu ulogu u njegovim romanima, bilo da je u pitanju istorija same Barselone, istorija književnosti ili pak vojno-politička istorija, pa tako i u najnovijim redovima detaljnije upoznajemo istoriju porodice Sempere.

Na ovom putu spoznaje lične istorije, kroz uzbudljivu radnju, vode nas dva glavna lika, Danijel i Fermin, a događaji kroz koje prolaze ih duboko potresaju i menjaju kao ličnosti, a nas čitaoce svakako ne ostavljaju ravnodušnim.

O autoru:
Karlos Ruis Safon, španski autor, rođen je u Barseloni 1964. Karijeru je započeo pišući knjige za omladinu, i za taj rad je dobio brojne nagrade i priznanja. Od 1994. do 2006. živeo je u Los Anđelesu i, uporedo sa pisanjem knjiga, radio na pisanju scenarija u Holivudu. Od 2006. ponovo živi u Barseloni.
Svoj prvi roman za odrasle, "Senku vetra", napisao je 2001, i ovo delo dobilo je brojna međunarodna priznanja i pohvale od kritičara širom sveta i postalo jedan od najčitanijih romana španske i evropske književnosti u poslednjih nekoliko decenija.
Nakon pauze od sedam godina, Safon je objavio novi roman, "Igru anđela", koji takođe pripada ciklusu o misterijama Barselone i Groblju zaboravljenih knjiga. I ovaj roman doživeo je veliki uspeh i potvrdio značajno mesto Karlosa Ruisa Safona u savremenoj književnosti.


Povezane teme: savremena književnost
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog autora (6)
Knjige istog ili sličnog žanra (10)

Nit
Viktorija Hislop

I dalje Alis
Lisa Đenova

Regtajm
Edgar Lorens Doktorou

Serbian poet's dream
Branko Dimitrijević

Pročišćenje
Sofi Oksanen

Vunderkind
Roj Jakobsen

Atentat
Jasmina Kadra

Crna voda
Džojs Kerol Outs

Zombi
Džojs Kerol Outs

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige