Završen Sajam knjiga u Lajpcigu
21. mar 2011. @ 19:06  |  vesti

Završen Sajam knjiga u Lajpcigu

Na čuvenom Sajmu knjiga u Lajpcigu, koji je svečano zatvoren 20. marta, Srbija je predstavljena počasnim programom zemlja u fokusu.

Nemačkim čitaocima tokom sajma predstavljeni su nemački prevodi romana "Milenijum u Beogradu" Vladimira Pištala, "Makro" Lasla Vegel, "Sitničarnica kod srećne ruke" Gorana Petrovića, proza Vladislava Bajca, Sretena Ugričića, Milovana Danojlića, Svetislava Basare, Gorana Petrovića, Vladana Matijevića, Srđana Valjarevića, kao i poezija Radmile Lazić, Ane Ristović, Zlatka Krasnog...

Na lajpciškom sajmu održana je i promocija novog naslova Zorana Živkovića pod nazivom „Pet dunavskih čuda“, čija se radnja odvija na pet zamišljenih mostova na Dunavu u Regensburgu, Bratislavi, Beču, Budimpešti i Novom Sadu.
Tokom ove prestižne manifestacije predstavljeno je tridesetak dela srpskih autora koji su u protekle dve godine prevođeni na nemački jezik. Domaći autori učestvovali su svakodnevno i na književnim večerima u sklopu pratećeg književnog festivala "Lajpcig čita" koji se održavao tokom trajanja sajma, kao i na pratećim forumima, tribinama i predavanjima.

Srpski paviljon u Lajpcigu ove godine bio je znatno veći od prethodne i prostirao se na površini od 160 metara kvadratnih na dva nivoa. Tokom sajma bilo je izloženo više stotina naslova savremenih domaćih autora, kako u originalnim izdanjima, tako i u prevodu na srpski i na druge jezike.

U Univezitetskoj biblioteci “Albertina” u Lajpcigu, u nedelju, 20. marta, potpisan je i ugovor o vraćanju 796 knjiga srpskog izdavača Gece Kona, zaplenjenih tokom Drugog svetskog rata, Narodnoj bioblioteci Srbije u Beogradu.
Povezane teme: Sajam knjiga u Lajpcigu
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige