Želja da se bude beskoristan / Hugo Pratt / Službeni glasnik

Želja da se bude beskoristan

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Službeni glasnik
Godina izdavanja: 2011
286 str.
ISBN: 978-86-519-0794-7
Prat nijednog trenutka ne pokušava da sebe predstavi kao anđela i pravednika, niti da bilo kome pridikuje, već jednostavno priča o svom životu. Kroz čitavu knjigu, čak i u delovima kada opisuje događaje koji izgledaju neverovatno, odiše potpuna iskrenost. Kada zatvori poslednju stranicu ove autobiografije, čitalac ne može da oseti čak ni ubod ljubomore što sam nije proživeo ono što Prat jeste, već samo zahvalnost jer zna da je moguće tako živeti.

Obožavaoci bilo kog umetničkog dela uglavnom poistovećuju delo sa stvaraocem, pa neretko dolazi do razočaranja kada više saznaju o njegovom životu. Često se ispostavi da je stvaranje posledica unutrašnjih borbi i previranja, a da je umetnikov život manje ili više običan kada se uporedi sa njegovim delom. U slučaju Huga Prata bilo je poznato da mu je životni put do te mere neobičan da je, po njegovim rečima, znao da će mu svaki novinar, poistovećujući ga sa njegovim najpoznatijim junakom, postaviti isto pitanje: "Da li ste vi Korto Malteze?" Ipak, posle čitanja njegove autobiografije date u vidu razgovora sa Dominikom Ptifoom ("Želja da se bude beskoristan" , izdanje Službenog glasnika), i oni koji su mislili da o Pratu znaju skoro sve ostaju bez daha. Život Huga Prata nadilazi njegovo monumentalno delo, koje na prvi pogled izgleda kao plod čiste fantazije.
(Momir Turudić, Vreme)O autoru:
Hugo Eugenio Pratt (5. juni 1927. – 20. august 1995.), italijanski strip autor čije radove karakterišu snažne priče i prepoznatljiv crtački stil. Njegovo najpoznatije delo je, zasigurno, serija Corto Maltese. Rođen u Riminiju, od oca Rolanda Pratta i majke Evelinae Genero.

Nakon rata Pratt se seli u Veneciju i pridružuje se Venecijanskoj grupi italijanskih strip autora, među kojima su Alberto Ongaro i Mario Faustinelli. Godine 1949. dobija poziv da dođe u Argentinu. Seli u Buenos Aires gdje radi za izdavača "Editorial Abril", te upoznaje južnoameričke strip autore poput José-Luís Salinasa i Solano Lópeza. U tom periodu često putuje u Amazon, te pod uticajem tih putovanja nastaje i njegov strip "Anna della jungla" ("Ann of the Jungle").

Od ljeta 1959. do 1960. godine živi u Londonu, pravi seriju ratnih stripova za "Fleetway Publications", a onda se opet vraća u Argentinu, pa u Italiju. Tamo započinje saradnju sa strip magazinom za djecu "Il Corriere dei Piccoli", te adaptira nekoliko klasičnih literarnih djela. Godine 1967., zajedno sa Florezom Ivaldijem pokreće strip magazin "Sgt. Kirk", a u prvom broju pojavljuje se i njegov najpoznatiji junak - Corto Maltese.

Corto Maltese nastavlja da se pojavljuje u naredne tri godine unutar francuskog magazina "Pif".

Povezane teme: Hugo Prat, Korto Malteze
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige