Žil Vern – pionir naučne fantastike
12. feb 2011. @ 10:07  |  vesti

Žil Vern – pionir naučne fantastike

Pre nekoliko dana, tačnije u utorak 8. februara, kompanija Google, postavljajući interesantan logo, obeležila je 183 godine od rođenja čuvenog francuskog autora Žila Verna. Povodom značajne godišnjice prisećamo se svetski značajnog pisca romana za decu i odrasle, koji se smatra i jednim od glavnih začetnika naučne fantastike. Kada je 2005. godine obeležena stogodišnjica od njegove smrti, cela godina, u čast umetnika, prozvana je „Godinom Žila Verna“

Rođen je u Nantu, u Francuskoj, 1828. godine, u porodici bogate pomorske tradicije, koja je ostvarila vrlo značajan uticaj na njegovo celokupno stvaralaštvo. Još kao dečak pobegao je od kuće da bio bio pomoćnik na jednom trgovačkom brodu, međutim ubrzo je uhvaćen u svojoj „,maloj“ avanturi, i vraćen roditeljima. Već sledeću priliku odlaska od porodičnog doma Vern će iskoristiti da ostvari svoj san, ponovo suprotan „porodičnim pravilima“.

Godine 1847. odlazi u Pariz da bi studirao prava, međutim uskoro napušta školu i posvećuje se pozorištu, bez obzira na očevu strogu inicijativu da završi pravo. Ovakav izbor potegao je za sobom brojne "restrikcije", i uskoro je Vern ostao bez finansijske podrške porodice, izdržavajući se isključivo od pisanja.


Svoj poziv je shvatio vrlo ozbiljno, proučavajući različite grane nauke pre nego što bi se upustio u stvaralački proces. Vrlo je detaljno proučavao geologiju, inzinjerstvo i astronomiju, a kao rezultat ubrzo je usledio njegov prvi roman “Pet nedelja u balonu” iz 1863, potom slede njegova najbolja dela: “Put u srediste zemlje” (1864), “Od Zemlje do meseca” (1866), “20.000 milja pod morem” (1870), “Put oko sveta za 80 dana” (1873), “Misteriozno ostrvo” (1874), “Gospodar sveta” (1904).

Njegovi junaci i danas se pojavljuju u delima drugih autora – setite se filma “Liga izuzetnih džentlmena”… Vern je preminuo 1905. godine, međutim kroz uticaj koji je izvršio na brojne savremene pisce, potvrdio je svoju literarnu besmrtnost.

Povezane teme: Žil Vern, svetski klasici
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Letnje doba
Džon M. Kuci

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige