Zmijski jezik / Hitomi Kanehara  / Booka

Zmijski jezik

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Booka
Godina izdavanja: 2011
136 str.
ISBN: 978-86-88335-17-1

Lui ima devetnaest godina, vrlo je lepa, nema gotovo nikakvo obrazovanje, bizarno je opčinjena pirsingom i tetoviranjem, i dosađuje se. Kad u nekom baru sretne Amu, shvati da je potpuno opčinjena njegovim rascepljenim jezikom. Odmah počinje da živi s njim i reši da i sama započne dugotrajan i tegoban proces pravljenja račvastog jezika. Odlučna da ispita vlastite psiho-fizičke granice, ona zatraži od Aminog prijatelja Šibe-sana da joj osmisli i vrlo istančanu i lepu tetovažu za leđa...

Ali ono što Šiba zatraži kao honorar za tu tetovažu uvešće Lui u brutalan ljubavni trougao, ni nalik bilo čemu što je dotad iskusila. A onda, nakon neočekivanog nasilnog sukoba na mračnim ulicama Tokija, Ama nestane i Lui mora da se suoči s tim da zapravo ništa o njemu ne zna i da odluči šta joj preostaje da učini sa svojim životom.

Čim je objavljen u Japanu, ovaj debitantski roman Hitomi Kanehara prodat je u preko milion primeraka. To je šokantna pripovest o zadovoljstvu i bolu, svetlosti i mraku, ljubavi i mržnji, knjiga o novoj, otuđenoj, duševno i fizički drugačijoj generaciji, koja polako ali sigurno dolazi.

„Hitomi Kanehara ingeniozno opisuje nadrealnu brutalnost savremene japanske omladine. Zmijski jezik zadržava eleganciju i u sirovosti, a odlikuje ga moćna jednostavnost izraza.“

"Bookforum"

„Napet i uznemirujući debitantski roman koji bolje od ma koje sociološke studije opisuje otuđenje, uspevajući da šokira bez jeftinog senzacionalizma.“

"The Guardian"

„Šokantno, brutalno, bolno i, najbolje od svega, sjajno napisano.“

"Marie Claire"

„Moćan portret nove japanske generacije.“

"The New York Times"

O autoru:
Japanska spisateljica Hitomi Kanehara rođena je 1983. godine. Prestala je da pohađa školu kad je imala petnaest godina. Pošto je otišla od kuće kao tinejdžerka, slala je elektronskom poštom svoje priče svom ocu, profesoru književnosti i prevodiocu, koji joj je pomagao da ih uredi.

Knjiga "Zmijski jezik" nagrađena je najpoznatijom japanskom nagradom za književnost, "Akutagava", 2004. godine. Nakon nje, Hitomi je objavila još četiri uspešne knjige, i spada u najbolje i najpopularnije savremene japanske autore.

Naratorka romana "Zmijski jezik" zove se Lui, ima manje od 20 godina i pripada novoj generaciji koja svoj otpor prema savremenom društvu izražava ulaskom u andergraund svet osoba koje oslikavaju i modifikuju svoje telo. Njen nekonvencionalni život prepun je šokantnih detalja, od eskort poslova, promene ljubavnika i nezainteresovanosti za stvarnost do izbegavanja hrane, odsustva gotovo ikakvog obrazovanja i bizarne fiksacije telesnim modifikacijama, a posebno račvastim jezikom, dugotrajnom i bolnom promenom kroz koju upoznajemo ovu jedinstvenu književnu heroinu.

Čim je objavljen u Japanu, ovaj debitantski roman Hitomi Kanehara prodat je u preko milion primeraka. To je šokantna pripovest o zadovoljstvu i bolu, svetlosti i mraku, ljubavi i mržnji, knjiga o novoj, otuđenoj, duševno i fizički drugačijoj generaciji, koja polako ali sigurno dolazi.

Po romanu "Zmijski jezik" u Japanu je snimljen film Hebi ni piasu ("Snakes and Earrings").

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige