Zvezde supermarket kulture / Maja Vukadinović / Clio

Zvezde supermarket kulture

0.0 (0)
Autor:
Izdavač: Clio
Godina izdavanja: 2013
203 str.
ISBN: 978-86-7102-477-1

Studija "Zvezde supermarket kulture", s podnaslovom "Medijske zvezde u potrošačkom društvu", analizira aktuelni sistem vrednosti građana Srbije, njihov odnos prema slavi i prema medijskim zvezdama. Centralno pitanje ove knjige, koja je nastala na osnovu doktorske disertacije Maje Vukadinović, jeste uticaj tabloidizacije medija na stvaranje vrednosti, kao i na odnos publike prema slavi i slavnima, s posebnim osvrtom na taj fenomen u specifičnim društvenim i kulturnim okolnostima današnje Srbije.

Potreba da se postane slavan i živi životom zvezda naročito je svojstvena mladima i predstavlja primarni efekat hedonističke vrednosne orijentacije. Autorka ukazuje na neslavnu činjenicu da medijske zvezde predstavljaju ključne eksponente vrednosnih obrazaca u periodu tranzicije. Stoga je njeno interesovanje usmereno prevashodno na istraživanje da li i kako zvezde utiču na svakodnevni život publike.

„Posvećujući pažnju analizi robnog karaktera zvezda i njihove suštinske neautentičnosti oblikovane medijskim delovanjem, Vukadinovićeva uočava ključnu ulogu publike u tržišnom vrednovanju medijskih ličnosti, kao i u procesu interpretacije medijske slike slavnih.“

dr Milena Dragićević Šešić,
prof. Univerziteta umetnosti u Beogradu

O autoru:
Maja Vukadinović, kulturolog i analitičar medija, diplomirala je Filmsku i TV produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Kao stipendista Američke asocijacije univerzitetskih žena (AAUW), magistrirala je u oblasti studija medija na uglednom univerzitetu New School u Njujorku. Doktorirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, odbranivši prvu disertaciju iz oblasti kulture slavnih u Srbiji (Medijska kultura: zvezde i publika u savremenom potrošačkom društvu).

Na univerzitetu New School bila je asistent na predmetu “Osnove teorije medija”, a na Eugene Lang koledžu je predavala “Etničnost na američkoj televiziji”.

Pre akademske karijere, Maja Vukadinović se trinaest godina profesionalno bavila novinarstvom u oblasti kulture, najduže u dnevnom listu Politika, a u brojnim novinama i časopisima je objavila tekstove u kojima je pre svega analizirala kulturne i medijske fenomene i intervjuisala mnoge javne ličnosti. Bila je i TV kritičar-kolumnista Glasa javnosti, od 2000. do 2004. godine.

Povezane teme: sociologija
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Knjige istog ili sličnog žanra (2)

Burek.si?!
Jernej Mlekuž

Postkultura
Jelena Đorđević

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige