Izložba novosadske arhitekture (1950‐1970) u MSUV
12. mar 2017. @ 11:30  |  moda i oko nje

Izložba novosadske arhitekture (1950‐1970) u MSUV

Društvo arhitekata Novog Sada vas poziva na izložbu Fokus na modernizam: Arhitektura Novog Sada 1950‐1970. Otvaranje izložbe će se održati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u četvrtak, 23. marta u 19 časova, a trajaće do 9. aprila 2017. godine.

Autori koncepta i kustosi izložbe su fotogtraf Relja Ivanić i DaNS/ Aleksandar Bede, Andrea Tamaš Dačić, Slobodan Jović, Dragana Konstantinović i Maja Momirov.

Učesnici studentskog segmenta izložbe su studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu (koordinatori: Mia Ćuk, Andrea Palašti, Aleksandar Ramadanović) i studenti Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu (koordinatori: Miljana Zeković, Višnja Žugić, Bojan Stojković).

Nastavak ++
Ceo Novi Sad u samo jednoj aplikaciji
10. mar 2017. @ 11:37  |  moda i oko nje

Ceo Novi Sad u samo jednoj aplikaciji

Ukoliko niste dovoljno upoznali Novi Sad, ili imate goste - turiste koji žele da ga upoznaju, udruženje Šta je novosadski vam je dosta olakšalo posao. Njihova aplikacija "Priča se (p)o gradu Novom Sadu" već se pojavila na tržištu i predstavlja alternativni turistički vodič kroz Novi Sad.

Aplikacija je jednostavna za korišćenje, potrebno je da imate android telefon kako biste je instalirali. Nakon toga jedino što vam još treba je da se prošetate Novim Sadom sa uključenom aplikacijom i poslušate mnoštvo zanimljivih priča o raznim delovima grada.

Predstavnica udruženja Šta je novosadski, Slađana Gajić, objasnila je da je ideja aplikacije bila da predstave Novi Sad kroz priče lokalnog stanovništva.

Nastavak ++
Kako je IKEA igračka postala simbol otpora u Aziji
11. jan 2017. @ 11:17  |  moda i oko nje

Kako je IKEA igračka postala simbol otpora u Aziji

Jedan od najprodavanijih artikala u istoriji kompanije IKEA svakako je plišana igračka Lufsig. Plišani vuk (najčešće viđen sa simpatičnom bakom u naručju) delo je nemačke dizajnerke Silke Leffler i predstavlja, kako i pretpostaviljate, zlog vuka iz čuvene bajke "Crvenkapa".

Lufsig se na policama IKEA psodavnica našao pre nekoliko godina kao deo kampanje "Soft Toys for Education" sa ciljem da se deo zarade od prodaje igračaka iz kolekcije podeli različitim humanitarnim organizacijama usmerenim na edukaciju dece. Sve do 2013. prodaja je išla uobičajenim tokom, a onda se nešto zanimljivo desilo u Hong Kongu.

Nastavak ++
Karlie Kloss pokreće letnju školu kodiranja za devojke
13. jun 2016. @ 10:25  |  moda i oko nje

Karlie Kloss pokreće letnju školu kodiranja za devojke

Dobro ste pročitali! Jedna od najpoznatijih manekenki današnjice otvara letnji kamp na kojem će devojke učiti da kodiraju.

Kakve veze manekenka ima sa ovom kompjuteraškom veštinom? Pa, 2014. godine je i sama išla na časove kodiranja pred upis na fakultet i nakon zavšrenog kursa odlučila je da ide na "dopunsku" nastavu kako bi proširila svoje znanje.

Nastavak ++
Verujete li da se ovakve fotke mogu napraviti pomoću telefonske kamere i aplikacija?
28. feb 2016. @ 12:56  |  moda i oko nje

Verujete li da se ovakve fotke mogu napraviti pomoću telefonske kamere i aplikacija?

Korisnik Instagrama pod imenom Hussam Eissa zadivljuje svoje pratioce fantastičnim fotografijama za koje biste psprva rekli da se radi o dobroj foto-montaži.

Međutim, ovaj momak tvrdi da u pravljenju svojih malih digitalnih umetničkih dela koristi isključivo svoj mobilni telefon!

Hussam tvrdu da koristi telefon Sony Xperia Z2 u nekoliko aplikacija za obradu fotografije kao što su Picsart, VSCOcam i Snapseed.

Da li je to moguće prosudite samo...Nastavak ++
Hram istinskih skejtera: Ruševna crkva pretvorena u skejt park
18. dec 2015. @ 11:14  |  moda i oko nje

Hram istinskih skejtera: Ruševna crkva pretvorena u skejt park

Znate li šta ima novo u Evropi? Sto godina stara crkva u Španiji pretvorena je ni manje ni više nego u pavi funkcionalni skejt park!

Ova stara crkva Svete Barbare u mestu Ljanera u pokraijini Asturija sagrađena je 1912. godine i već više od decenije "zvrji" potuno prazna. No, za razliku od naših vlasti koje imaju tu naviku da dozvoljavaju da vredne građevine propadaju, španska vlada dozvoljava domišljatim pojedincima da spase ovakve građevine na način na koji oni misle da je pogodan.

Tako je kolektiv zvani "Church Brigade" osmislio plan kako da spasi ovu zgradu od prropasti. Prvo su počeli da sakupljaju online donacije, a zatim potražili pomoć od kompanije Red Bull.

Nastavak ++
Ovako izgleda najbezbednije SOS Dečije selo na svetu
10. dec 2015. @ 19:00  |  moda i oko nje

Ovako izgleda najbezbednije SOS Dečije selo na svetu

Džibuti je mala afrička zemlja smeštena na samom ulazu u Persijski zaliv. Baš kao što je slučaj i sa ostalim državama iz tog dela sveta, društvene i prirodne okolnosti nisu bile nimalo blage prema njoj. Siromaštvo je u ovoj zemlji prisutno na svakom koraku, a uz to se bije konstantna borba sa nedostatkom pijeće vode.

Ipak, ova zemlja ima duboko ukorenjenu tradiciju i prepoznatljiva tradicionalna obeležja. Njena arhitektura uslovljena je ekstremnim vremenskim uslovima, ali i lokalnim folklorom.

Arhitekte iz Urko Sanchez studija bili su pozvani da naprave jedinstveno SOS Dečije selo u Tadžuri, najstarijem gradu države Džibuti, koje bi bi moglo da odoli svim vremenskim uslovima, ali i da pruži bezbednu sredinu njegovim maloletnim stanovnicima. Ovo naizgled minimalističko selo koje broji 15 kuća nedavno je završeno i predstavlja jedinstvenu stambenu celinu u kojoj nema automobila, i u kojoj se otvoreni i zatvoreni prostori prepliću na specifičan način. Zajedničke i privatne prostorije su, takođe, vrlo jasno definisane, a selo karakterišu i vrlo uske ulice. Uz to, selo se može pohvaliti velikim brojem drveća i biljaka, a socijalni radnici motivišu decu da se sama staraju o njima.

Nastavak ++
10 najboljih profila muzičara na Instagramu
05. dec 2015. @ 11:44  |  moda i oko nje

10 najboljih profila muzičara na Instagramu

Fotke hrane, kućnih ljubimaca, selfiji, uvrnuti detalji na ulici, likovi iz omiljenih serija i prelepi zalasci sunca. To su najčešće kategorije slika na Instagramu i ovih opsesija nisu spašeni ni neki od najpopularnijih muzičara današnjice, ma kako kul oni inače delovali.

Danas vam otkrivamo one koje obožavamo da pratimo, bez obzira na bilo kakvu žanrovsku podelu.


Deadmau5

Ovaj čovek zaita voli mrtve... ovaj, životinje, tako da se pripremite na navalu taksidermije jednom kada zapratite njegov nalog. Kada to sklonimo u stranu, dobijamo utisak da se ovde radi o tipu opsednutom tehnikom. Profil:@deadmau5Nastavak ++
Moderna deca vs. stara tehnologija
18. jul 2015. @ 12:11  |  moda i oko nje

Moderna deca vs. stara tehnologija

Da li su današnja deca previše izložena uticaju tehnologije pitanje je koje muči skoro sve roditelje (i one koji tek planiraju to da postanu). Nove generaciije klinaca i klinceza bez problema će naći svoje omiljene crtaće na YouTube-u, bez imalo konkretnog znanja engledkog jezika, ali će im zato navlačenje pantalona i dalje ostatiu enigma.

Ovakve situacije savršeno ilustruju tvitovi mladih roditelja koji su se našli u nezgodnoj poziciji kada su shvatili da njihova dac znaju više o mobilnim uređajima od njih sami, dok im činjenica da si nekada televizijski program mogao da gledaš samo u crno-beloj boji čini maltene nemoguća.

Nastavak ++
Stara kamp prikolica u ulozi mobilne kancelarije
17. jul 2015. @ 14:03  |  moda i oko nje

Stara kamp prikolica u ulozi mobilne kancelarije

"Preuredio sam ovu staru kamp prikolicu, jer sam mislio da bi bilo sjajno da što više vremena provodim u divljini kada ionako radim kao freelancer", rekao je Tom van de Beek, objašnjavajući svoj projekat Kantoor Karavan.

"Prikolica-kancelarija radi na solarnu energiju i pruža mi dovoljno struje da napunim svoj laptop i telefon. Opremljena je LED svetlima, udobnim kaučom i jednim malim espresso aparatom. Naša kompanija je nakon ovog projekta počela da preuređuje sve veći broj starih karavana u moderne, ekološke kancelariije kako bi svi zainteresovani mogli da se tokom vremena iskradu iz svojih grada i rade u prirodi."

Više informacija o ovom zanimljivom projektu potražite OVDE.

Nastavak ++
12 3 4 5 6 ... 9 10  >>  >

Moda i oko nje