Barbike više nisu poželjne u Nigeriji
06. feb 2015. @ 14:15  |  vesti

Barbike više nisu poželjne u Nigeriji

Sve nam se čini da je zlatno doba Barbie lutkica konačno prošlo. Poslednji u nizu dokaza koji potkrepljuje tu tvrdnju je činjenica da je u Nigeriji čak i samostalna lokalna firma uspela da proda više igračaka od multinacioalne organizacije.

A sve je počelo sa sasvim jednostavom idejom...

Naime, kada je ćerka Taoficka Okoyaa izjavila da bi želela da je rođena bele puti, on je odlučio da kod nje probudi ljubav prema etničkom poreklu. Svi likovi u njenim omiljenim slikovnicama, knjigama i crtaćima bili su beli, baš kao i njene omiljene igračke, Barbike.

Okoya je zatim zasuko rukave i počeo sa proizvodnjom lutaka crne puti, a njihova odeća inspirisana je nošnjom žena iz najvećih plemena u Nigeriji.

To je bilo 2007. Tačno osam godina kasnije, lutke iz njegove kolekcije premašile su Barbike u broju prodatih. "The Queens of Africa" sada su najpopularnije lutke u Nigeriji, a zanimljivo je da istorija likova omogućava devojčicama (i dečacima) da se bolje upoznaju sa istorijom svog naroda. U prodaji se nalaze kolekcije kraljica i princeza, kao i serije ilustrovanih knjiga inspirisanih tim likovima.

Povezane teme: barbie
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje