Color Me Katie
14. avg 2011. @ 11:06  |  moda i oko nje

Color Me Katie

Ona je Katie Sokoler i pravi smešne stvari. Ima jedan moto, a to je da ljude oko sebe učini srećnim, makar na kratko. Katie živi u Njujorku, ima 25 godina i kreativni je manijak. Iako se prvenstveno bavi fotografijom, njena velika ljubav je street art, stop motion, pravljenje raznih kerefeka od papira i umetnost uopšte.

Njen svet je šaren (pa možda čak i napadno šaren po mišljenju nekih dežurnih cinika). Stan joj je prepun raznoraznih šarenih detalja i papirnatih lutkica i slika u svim bojama. Čak joj se i blog koji je započela pre par godina, a u kom pokušava da dokumentuje sve bitnije kreativne projekte na kojima radi, zove Color Me Katie. Isti taj blog doneo joj je veliku popularnost na internetu, pa tako i skrenuo pozornost javnosti na njene interesantne umetničke projekte koji se, s vremena na vreme, mogu naći na ulicama Njujorka.

Oblačići sa mislima slučajnih prolaznika, pokemon putanje, šareni otisci koraka i lažne senke samo su neki od Katienih zanimljivih projekata koji nastaju tako što ova mlada dama zalepi papirne šablone na određenim mestima po gradu, te se odalji i zatim iz prikrajka sa fotoaparatom čeka pravi trenutak kako bi zabeležila ostvarivanje svoje ideje – obične ljude koji su se slučajno zatekli na pravom mestu u pravo vreme, te svojim prisutstvom kompletirali njenu originalnu zamisao i pomogli Katie da stvori jednu zanimljivu sliku. Pored toga, Katie je ta koja je zadužena za oživljavanje i prolepšavanje raznih objekata po gradu, pa tako drveće koje joj se nađe na putu neretko dobije poneka ljudska obeležja, kao što su ruke ili oči. Isto tako, stare zgrade dobiju sasvim novi, osvežavajući tapacirung, a trotoari bivaju ukrašeni nejrazličitijim elementima. Ono što Katiein street art izdavaja od velikog broja drugih je to što se ona ne trudi da u svaki svoj projekat uglavi neku kvazi-inteligentnu ideju, niti se opterećuje pružanjem ozbiljnih društvenih poruka, već se sva njena dela baziraju isključivo na želji da svojoj publici i osobama koje se sasvim slučajno upletu u njene projekte, malčice ulepša i obogati dan i pruži im razlog da se nasmeše.


U slobodno vreme, Katie voli da se pretvara da leti po svojoj sobi i da slika svog mačka Mooa u najrazličitijim pozama, pa tako i na mestima u stanu za koje ne biste mogli da poverujete da mačka može da se nađe. Taj stan Katie i Moo dele još i sa njenim momkom Mattyjem, kojeg je Katie upoznala pre pet godina na snimanju jedne epizode HBO-ove kultne serije The Sopranos. Naime, Katie i Matty su prilikom snimanja scene večere u jednom restoranu dobili ulogu zaljubljenog para u pozadini. Na kraju se ispostavilo da je lažna romantična večera ujedno bila i prvi sastanak ovo dvoje zabavljača.

Kao vrsni zabavljač (moramo dodati da Katie ima neodoljivu potrebu da nasmejava ljude u svojoj okolini, bilo besplatnim zagrljajima, spontanim performansima ili, najčešće, zanimljivom interakcijom sa prolaznicima), Katie je već nekoliko godina stalni član šaljivdžijskog kolektiva Improv Everywhere, zaduženog za improvizaciju društevnih dešavanja i modifikaciju dosadnih javnih okupljanja u nešto interesantnije događaje. Sigurno ste na You Tube-u do sad videli snimke likova koji obučeni u Ghost Busters-e vršljaju po njujorškoj Gradskoj biblioteci, te organizuju kompletnu svadbu iznenađenja za ljude koji su se potpuno sami venčali u Opštini. I da, to je ona ekipa koja stoji iza organizacije sada već tradicionalnog Svetskog dana vožnje metroom u gaćama.

Internet butik ModCloth, specijalizovan za prodaju retro garderobe, kao i obuće koju potpisuje veliki broj samostalnih i manjih dizajnera, pre par godina pustio je u prodaju originalne Color Me Katie baletanke inspirisane upravo
Katienim popularnim blogom.

Katie tvrdi da je tvorevine od papira počela da pravi dok je živela sama u starom malom mračnom stanu, te da ju je monotonost takvog prostora inspirisala za stvaranje različitih šarenih umetničkih dela, koja je kasnije želela da podeli sa drugim ljudima i prenese ih na ulice Njujorka.


Ona nije pobornik klasičnog street arta, budući da smatra da graffiti umetnost sadrži u sebi veliku količinu drskosti koju ona ne podržava, te da se isključivo iz tog razloga drži stvaranja instalacija od papira koje nisu trajne i koje ne mogu da unište ili unkaze tuđu imovinu. Katie kaže da inspiraciju nalazi u svakodnevnom životu, pa tako i u lošim stvarima i tragedijama koje se dešavaju svuda oko nas, jer smatra da svojim projektima može doneti nešto dobro, pa makar to bio i samo jedan osmeh na dan.


Branka Malenica

Povezane teme: umetnost
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje