Da li se zaljubljujemo srcem ili mozgom
06. jan 2017. @ 13:50  |  vesti

Da li se zaljubljujemo srcem ili mozgom

Rezultati istraživanja sprovedenog na Katedri za psihologiju Univerziteta u Sirakuzi pokazali su da zaljubljivanje ne menja samo naše emocije i raspoloženje već utiče i na moždane regije odgovorne za naše intelektualne aktivnosti. Vreme potrebno za zaljubljivanje je izuzetno kratko, ponekad je dovoljna samo jedna petina sekunde.

Kada se osoba zaljubi, aktivira se 12 moždanih oblasti i raste nivo dopamina, oksitocina, adrenalina i vazopresina. Rezultat je povišeno raspoloženje ili euforija.

Mozak je taj koji se zaljubljuje, ali i srce je uključeno jer se taj složeni proces odvija na relaciji mozak‒srce, ali i povratnim putem od srca do mozga. Na primer, aktiviranje određenih delova mozga može predstavljati stimulaciju za srce ili stvoriti osećaj „leptirića u stomaku".


Postoje brojni simptomi za koje smatramo da potiču od srca, a zapravo je mozak odgovoran za njih" ‒ objasnila je prof. Stefani Ortige, neuropsiholog i rukovodilac istraživanja.

Ljubav na naučnoj osnovi

Naučno je potvrđena veza između povišenog nivoa nervnog faktora rasta u krvi (NGF‒nerve growth factor) i stanja zaljubljenosti. Taj faktor ima vrlo važnu ulogu u međuljudskoj hemiji, a posebno kod zaljubljivanja na prvi pogled.


Objektivno izmereni pokazatelji su dokaz da ljubav ima naučni osnov. Za one koji se bave neuropsihologijom, to je znak da nedostatak ljubavi može biti uzrok stresa i depresije.

Kada se jasno identifikuju delovi mozga koje stimuliše ljubav, lakše je razumeti procese koji se odvijaju usled nedostatka ljubavi i eventualno odrediti odgovarajuću terapiju" ‒ objasnila je prof. Ortige.


Izvor:RTS
Povezane teme: zaljubljivanje
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje