Google postaje holding kompanija pod novim imenom: Alphabet
18. avg 2015. @ 21:15  |  vesti

Google postaje holding kompanija pod novim imenom: Alphabet

Google je objavio da će promeniti ime u Alphabet, čime će biti stvorena nova holding kompanija čija će najveća podružnica u vlasništvu biti Google kakvog znamo. Koosnivač Googlea Larry Page je ovu šokantnu vest objavio posle zatvaranja berzi, uz navode da će Alphabet činiti veliki broj kompanija, između ostalih i Google
On je naveo i da će web stranica nove kompanije glasiti abc.xyz.

Kako smo Sergey Brin i ja napisali u originalnim osnivačkim pismima pre 11 godina, Google nije konvencionalna kompanija i ne želi da postane jedna od takvih. U okviru toga, mi smo rekli da očekujemo da ćemo ući u oblasti koje se čine veoma spekulativnim ili čak čudnim kada se u obzir uzme naše sadašnje poslovanje. Od početka želeli smo više, da radimo važne i bitne stvari sa resursima koje imamo“, naveo je Page.


Google se našao pod određenim pritiskom nakon što su njegovi osnivači odlučili da investiraju u projekte poput automobila sa velikom autonomijom, pametnih kućnih uređaja, balona koji vrše dostavu i revolucionarnih medicinskih istraživanja.

Ovakav potez, stvaranje kompanije u osnovi veće od Googlea će dati investitorima veći uvid u to kako Google troši svoj novac.

Sve akcija Googlea će automatski postati akcije Alphabeta, a na berzanskom tržištu nastaviće da postoje pod nazivima GOOG i GOOGL. Posle Pageove objave cena akcija Googlea, odnosno Alphabeta je skočila za pet posto.


Organizacija Alphabeta biće slična onoj koju je Warren Buffett formirao u Berkshire Hathawayu, koji je vlasnik velikog broja različitih kompanija i udela u drugim.

Page će biti novi CEO kompanije Alphabet, predsedničko mesto će ići Brinu, Eric Schmidt će biti imenovan za izvršnog predsednika, a David Dramond će biti sekretar. Njih četvorica će nominalno napustiti Google, a poziciju CEO u toj kompaniji preuzeće Sundar Pichai.
Povezane teme: google
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje