Istorijski ispravna moda „Disney“ princeza
21. jul 2011. @ 11:09  |  moda i oko nje

Istorijski ispravna moda „Disney“ princeza

Kompanija „Disney“ i filmovi koji dolaze sa njihovim potpisom svakako su važna tačka u odrastanju svih generacija. Pored poruke koju pamtimo i priča u koje verujemo kao deca, uvek ćemo se sećati scena prirode, gradova i palata koje nam tim animatora stvara i dan danas. Sa svim pomenutim u pozadini priče, dizajn odeće glavnih likova u prvom je planu kao i oni sami, i nešto što će uvek ostati autentično za tu princezu ili princa. Snežana je već 1937. ponela prvu poznatu „Disney“ haljinu u animiranom filmu „Snežana i sedam patuljaka.“ Nakon ove žuto-plave haljine „za svaki dan“, Pepeljugina haljina za bal iz 1950. sigurno je nešto što je svaka devojčica poželela. Iako su ovo modeli koju su već deo istorije, moda koju prezentuju ovi filmovi, i oni koji slede, nije u skladu sa vremenom u kome se priča odigrava.

Claire Hummel je autorka serije ilustracija u čast ovih princeza koju naziva „Istorijski korektne Disney princeze.“ Ideja autorke bila je da princeze smesti u garderobu koja bi bila u skladu sa vremenom u kom su živele, kao i socijalnim statusom. Umesto poznate haljine sa donjim delom sa „A“ padom koju Belle nosi u filmu ’’Lepotica i zver’’ iz 1991, pravi izbor za nju bi bila haljina koja vizuelno veoma povećava bokove, jer je to bila moda na dvoru u Francuskoj sa kraja 18. veka, kada se ova priča odigrava. Princeza Ariel iz crtanog filma „Mala sirena“ iz 1989 godine, prikazana je sa kitnjastim puf rukavima. Najveću transformaciju dobila je haljina lepe, uspavane princeze Aurore iz animiranog filma iz 1959, koja je bila lišena apsolutno svih detalja koji bi se zasigurno našli na garderobi plemstva prve polovine 17 veka.

„Istorijski korektne Disney princeze“ je zaista zabavna serija grafika i ilustracija kontrasta istorije i onoga što je kompanija „Disney“ stvorila kao „mainstream“ za decu. Odrasle princeze koje ovo čitate, koju biste od ovih tradicionalnih haljina izabrale?

Povezane teme: Disney, istorija, Claire Hummel
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (3)
anja umicevic (neregistrovan) @ 21. jul 2011. 21:41 #1
Jeste ih mogli gore nacrtatttt....???????
0 0
Kathy @ 22. jul 2011. 16:17 #2
kul
0 0
Danka (neregistrovan) @ 24. jul 2011. 10:54 #3
Uspavana lepotica(crtani)se odigrava u 14-om,a ne u 17-om veku(cuvena replika princa Filipa svom ocu), tako da bi dekolte morao,pretpostavljam, biti diskretniji:)
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje