Slučaj "Jedina istina": Gde nestade kultura u Novom Sadu?
19. mar 2017. @ 10:42  |  vesti

Slučaj "Jedina istina": Gde nestade kultura u Novom Sadu?

Mural "The Only Truth" ("Jedina istina") čuvenog francuskog street art umetnika Remeda, koji je do nedavno krasio Gimnazijsku ulicu u Novom Sadu, prekrečen je u poslepodnevnim časovima 16. marta.

Remed je 2008. godine u okviru Belefa 08 posetio Beograd i njemu podario mural "La Santa de Beograd" u Karađorđevoj ulici, a godinu dana kasnije na poziv Umetničke asocijacije Inboks, posetio i Novi Sad i na zgradi biblioteke u blizini gimnazije JJ Zmaj, uradio mural pod nazivom "The Only Truth".

Remedovi murali krase najveće svetske metropole. A u Novom Sadu je Remedov mural bez najave, gotovo tajno ali u jeku izborne kampanje prekrečen.
Javnost traži odgovore, KO, ZAŠTO i PO ČIJEM NALOGU je prekrečio ovo umetničko delo renomiranog francuskog umetnika.

REMED (Guillaume Alby) je rođen u Parizu ali je odrastao u Lilu. Poslednjih godina živi i radi u Madridu, gde je kako kaže - pronašao najveću kreativnu slobodu. REMED je gostovao u Novom Sadu u maju 2010. godine u okviru PDP konferencije, na kojoj je pričao o street-artu kao formi izražavanja ali o razlici između dizajna, marketinga i umetnosti koji se sve češće prepliću.

Zanimljivo je da je nakon nestanka murala , u Novom Sadu nastao trend pravljenja takozvanih "kurala", što izgleda ovako:


Do sada su na mestu "Jedine istine" bila dva "kurala", oba obrisana, a treći je trenutno aktivan.

Ovim povodom, oglasilo se i Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS):

"Uklanjanje Remedovog murala u Novom Sadu deo je onog apsurdnog niza uništavanja prostornog nasleđa grada koje je počinjeno od strane samog tog grada ili države, kao što su npr. neadekvatne nadogradnje javnih objekata, neispoštovani arhitektonski konkursi, skidanje zaštite sa kulturnih dobara i slično. Dok čekamo da neka javna instanca preuzme odgovornost za ovaj čin, prosleđujemo link ka digitalnoj verziji murala Jedina istina, kao prilog arhiviranju uništenog nasleđa."

Vektorsku verziju murala možete preuzeti OVDE.
Autor reprodukcije je Stefan Kostić.
PROTEST
Povodom brisanja murala, u našem gradu će se danas, 19. marta u 12 časova, održati i protestno okupljanje "Kome su smetali kural i mural?" na mestu gde su se isti do sada i nalazili.

Organizatori protesta postaviće pitanja: Po čijem nalogu je uklonjen Remedov mural? Kome smeta tumačenje današnjeg društva kroz street art? Kako Novi Sad planira da bude prestonica kulture 2021. ako mu ista ta kultura i smeta?
Info i fotke: designed.rs
(Facebook/Senka Obradović Krgović, Miroslav Georgijević)
Povezane teme: street art, novi sad
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje