John Galliano  x Margiela: Povratnička revija koju ćemo rado zaboraviti
21. jan 2015. @ 22:40  |  vesti

John Galliano x Margiela: Povratnička revija koju ćemo rado zaboraviti

Ove nedelje u Londonu održana je dugoočekivana kolekcija kuće Maison Martin Margiela koju je dizajnirao kontroverzni kreator John Galliano.

Ovo je Gallianova prva kolekcija nakon što je februara 2011. zbačen sa čela kuće Dior zbog antisemitskih i rasističkih izjava koje je delio na sav glas u jednom pariskom baru. Ovaj skandal umalo ga je koštao karijere (francuska vlada mu je čak oduzela Orden Legije časti), ali genije takvog ranga kakav je on nekada bio teško se zaboravlja.

Iako su se u 2012. svi pravili da on ne postoji, naredne godine pozvao ga je Oscar de la Renta i zamolio ga da mu pomogne oko dizajna za jesenju kolekciju istoimene kuće.

No, ovo je prvi put da Galliano nije ostao u senci, te se angažman za kuću Margiela istinskli smatra njegovom povratničkom kolekcijom. Sada se postavlja pitanje je da li je ovo bio baš najbolji potez za belgijsku kuću.

Čak i ako Gallianove lične stavove ostavimo po strani, možemo zaključiti da se radi o prilično konfuznoj kolekciji. "Šta je pisac ovde hteo da kaže*?" je verovatno prva reakcija na kolekciju i to pitanje sigurno je palo na pamet svima, čak i onima koji sada bacaju hvalospeve.


Postoji tu koncept, naravno, baš kao i Gallianov ekscentrični pečat (među silnim detaljima tu je i maska poput one kakvu je Kanye West nosio na turneji). Može se reći da je dizajner ispoštovao vodeće teme koje je Margiela utvrdio tokom godina. Izbor boja je praktično svden va crnu i jarko crvenu, klasično odelo je potpuno dekonstruisano baš kao što MMM to obično radi, postoje tu i neki iznenađujući detalji koje prepoznajemo čak i u kolaboraciji za H&M, ali čak i Margiela za široke narodne mase ime više smisla od ovoga. Neki bi rekli (a i mi među njima) da je njegovo ludilo ipak previše jak udarac za kluću koja je već decenijama poznata po neodoljivom minimalizmu sa daškom inteligentnog humora.

No, to je samo naše mišljenje. Drugi, pak, istu ovu kolekciju nazivaju trijumfom starog genija. Ko zna, možda se on samo šali sa nama. Na kraju krajeva, pozivamo vas da o istoj prosudite sami.


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje