Kako je IKEA igračka postala simbol otpora u Aziji
11. jan 2017. @ 11:17  |  moda i oko nje

Kako je IKEA igračka postala simbol otpora u Aziji

Jedan od najprodavanijih artikala u istoriji kompanije IKEA svakako je plišana igračka Lufsig. Plišani vuk (najčešće viđen sa simpatičnom bakom u naručju) delo je nemačke dizajnerke Silke Leffler i predstavlja, kako i pretpostaviljate, zlog vuka iz čuvene bajke "Crvenkapa".

Lufsig se na policama IKEA psodavnica našao pre nekoliko godina kao deo kampanje "Soft Toys for Education" sa ciljem da se deo zarade od prodaje igračaka iz kolekcije podeli različitim humanitarnim organizacijama usmerenim na edukaciju dece. Sve do 2013. prodaja je išla uobičajenim tokom, a onda se nešto zanimljivo desilo u Hong Kongu.

ZA SVE SU KRIVI IZBORI

CY Leung kao političar na čelu ove autonomne teritorije među narodom nije bio naročito popularan nakon izbora 2012. godine, a na to je najviše uticala činjenica da ga je na to mesto postavio izborni komitet od 1200 osoba mahom naklonjenih pekinškoj politici. Da stvar bude gora, šuškalo se da je Leung povezan sa kineskom Komunističkom partijom, što je dovelo čak i do velikih potesta. U to vreme, Leung je u narodu dobio nadimak Vuk, kako po svom ponašanju, tako i po aluziji na kinesku reč za ovu životinju (láng).

U decembru 2013. godine, kada su protesti još bili na snazi, jedan demonstrant je usred većanja u Gradskoj skupštini na Leunga bacio plišanog Lufsiga. I tu počinje cirkus.

GLUVI TELEFONI

Među građanima i pojedinim medijima ovaj neočekivani potez dočekan je sa oduševljenjenjem, pa se tada došlo i do saznanja da na sajtu kineksog IKEA predstavništva postoji zanimljiva greška u prevodu.

Da nedužimo puno, način na koji se ovaj prevod izgovara u određenom kontekstu neodoljivo podseća na jednu od najpopularnijih psovki u Srba koja ima veze sa, khm, intimnim delom tela nečije mame!

Zanimljivo je da i na "rodnom" švedskom jeziku reč lufsig ima pomalo negativno značenje, budući da u slengu označava tromu i sporu osobu.


AKTIVIZAM, LAPSUS ILI USPEŠNA REKLAMA

Naravno, bezobrazna aluzija i bes građana doveli su do rapidnog rasta prodaje ove plišane igračke. Dan nakon pomenutog skandala, sve tri prodavnice u Hong Kongu bile su zakrčene. Redovi su se oformili još pre otvaranja i Lusfig je rasprodat u roku od svega par sati. Naravno, pošto se ovde radi o disciplinovanim Kinezima, svako je u redu dobio tiket koji je dopuštao kupovinu samo jedne igračke, a prodaja preko interneta je ukinuta.

Uskoro je Lufsigova popularnost prešla granice Hong Konga i i zahvatila kontinentalnu Kinu, pa čak i Kanadu. Uskoro je, naravno, usledila i prodaja Lufsiga na Ebay-u po apsurdnim cenama.

HLADAN TUŠ

A kako je omraženi vođa to primio? Pa sasvim OK. Lufsiga je kupio svojoj maloj ćerki i odmah ispozirao sa njim, a sliku posvetio "kreativnim stanovnicima Hong Konga". Tri godine kasnije, on je i dalje na čelu ove administrativne regije. Novi izbori se očekuju naredne godine.


IKEA je tog istog dana odlučila da joj je dosta zavrzlame, te preimenovala igračku u Lufuxi, što na kineskom znači "dobra sreća".

Kao predstavnici generacije koje se vrlo dobro sećaju one zabavne (ali i užasavajuće) strane otpora, nadamo se da ova zanimljiva epizoda neće ostati zaboravljena. U svakom slučaju, svim građanima Hong Konga na sledećim izborima želimo - lufuxi.

Povezane teme: ikea, igračke
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
(neregistrovan) @ 09. feb 2018. 23:55 #1
Cena?
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje