Nova Iskra -  prvi dizajn inkubator u regionu
13. dec 2012. @ 08:37  |  vesti

Nova Iskra - prvi dizajn inkubator u regionu

Gavrila Principa 43, Beograd

U Beogradu je u četvrtak, 6. decembra, svečano otvoren dizajn inkubator Nova Iskra, jedinstveni multi-funkcionalni radni prostor namenjen podršci mladim kreativcima iz sfera dizajna, arhitekture, enterijera, vizuelnih komunikacija i srodnih oblasti. Jedinstvena pojava ove vrste i čitavom regionu, NOVA ISKRA je prvi realizovani "co-working" koncept na našim prostorima - profesionalci iz sfera dizajna i arhitekture imaće priliku da koriste prostorne i tehničke resurse za svoj individualni rad, kao i da uzmu učešća u brojnim projektima i programima koje NOVA ISKRA planira da realizuje kroz partnerstva sa vodećim domaćim i stranim kompanijama, školama, institucijama i ekspertima. Nova Iskra nudi sasvim novi način delovanja po "hub" principu, modelu neformalnog udruživanja kreativnih pojedinaca i timova, koji je poslednjih godina sve aktuelniji. Istovremeno, želi da odgovori na veliku potrebu domaćih autora mlađe generacije za profesionalnim radnim prostorom, usavršavanjem, praktičnim radom i komunikacijom sa potencijalnim poslodavcima.Nezavisna inicijativa grupe menadžera u kulturi i kreativaca više od dve godine je pripremao početak platforme Nova iskra, a najveći poduhvat u tom procesu bila je rekonstrukcija i opremanje prostora u kome je ovaj koncept i sproveden u delo. Uz podršku Gradske opštine Savski venac, kao i brojnih domaćih i stranih kompanija koje su prepoznale i podržale ovu inicijativu, prostor od 350m2 u ulici Gavrila Principa je kompletno rekonstruisan prema projektu arhitektonskog studija Petokraka. Pored 18 opremljenih radnih stolova koje je specijalno za ovaj prostor dizajnirao studio Antipod, a proizvela kompanija Simpo-Šik Kuršumlija, mladi profesionalci iz širokog polja dizajna imaće priliku da koriste i prateće sadržaje neophodne za profesionalni rad - konferencijsku salu, modelarnicu, foto-korner, dizajn biblioteku, personalizovani orman, kancelarijsku opremu i kuhinju.


Zajednički radni prostor Nova iskra pruža i mogućnost održavanja edukativnih programa namenjenih profesionalizaciji mladih dizajnera, ali i zbližavanju kreativnog sektora i proizvođača, sa akcentom na dizajnu kao bitnom faktoru konkurentnosti domaćih proizvoda i kompanija.

I pre svog zvaničnog otvaranja, Nova iskra je tokom 2012. godine već realizovala prve programe, uz učešće dizajnera i stručnjaka iz Holandije i Švedske, čime se šalje jasna poruka da će međunarodna saradnja i razmena biti među glavnim programskim aktivnostima Nove iskre.

Celokupno delovanje Nove iskre biće kanalisano kroz tri segmenta: Designers Lab (direktni korisnici prostora NI), Creative hub (mreža profesionalaca iz domena dizajna i arhitekture) i Industry hub (mreža partnerskih kompanija i proizvođača).


Izvor: novaiskra.com

Povezane teme: dizajn, arhitektura, enterijer
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje