Odštampajte svoju hranu
11. jan 2014. @ 18:48  |  vesti

Odštampajte svoju hranu

Na najvećem svetskom Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavljeni su 3D štampači hrane, a posetioci su imali prilike da isprobaju gotove proizvode. Iako je ovo još daleko od sintetizera hrane u „Star treku“, izgleda da neće još dugo vremena proći dok stignemo do toga.


Ljubitelji Star treka znaju da su na svemirskim brodovima junaci serije za hranu dolazili u kantinu gde su prilazili kompjuteru i govorili šta da im sintetizuje, a gotova hrana ili napitak bi se stvarali u roku od nekoliko sekundi.

Nešto slično tome moglo se videti na Sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu. Predstavljeni su 3D štampači hrane, a posetioci su imali priliku da isprobaju “odštampanu“ čokoladu.

„Prilično je dobrog ukusa“, izvestio je Bi-Bi-Sijev novinar Rori Silan Džouns.

Dve mašine, koje štampaju čokoladu i poslastice predstavila je kompanija „Tri-de sistems“, a u prodaji će se naći tokom godine. Štampači prave slatkiše tako što prvi stvaraju fini sloj šećera, a nakon toga ga premazuju vodom kako bi se stvrdnuo.

Ipak, neće biti za svačiji džep. Manja verzija koštaće 5.000 dolara, dok će za napredniju morati da se izdvoji dva puta više para.

Koliko se ozbiljno napreduje na ovom polju najbolje pokazuje činjenica da je NASA već izdovjila novac za razvoj tri-de štampača hrane koji bi mogli da se koriste u svemiru.

Star trek, stižemo!

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje