Otkriće NASA: Sistem od sedam planeta sličnih Zemlji
23. feb 2017. @ 09:15  |  vesti

Otkriće NASA: Sistem od sedam planeta sličnih Zemlji

Naučnici Američke svemirske agencije (NASA) pronašli su novi zvezdani sistem sa sedam planeta koje kruže oko jedne zvezde, a na kojima bi moglo biti uslova za život,
Kako je istaknuto na konferenciji NASA, održanoj 22. februara, tri od tih sedam planeta nalaze se u naseljivoj zoni. Naučnici ističu kako je lako moguće da se na njima nalazi tekuća voda. Ovo je prvi put, kako su istakli, da je otkriven veći broj planeta koje kruže oko jedne zvezde.

''Toliko naseljivih planeta oko jedne zvezde je prvi put otkriveno. Ovo nam daje mogućnost da razmišljamo o tome kako je pronalazak sledeće Zemlje samo pitanje vremena'', rečeno je na konferenciji. ''Ovo je veliki korak prema odgovoru na veliki broj filozofskih pitanja. Ovo je veliki skok prema odgovoru na pitanje ima li života u svemiru".


Naučnici su istakli kako je zvezda oko koje ove planete kruže manja i hladnija od Sunca. Jedna od otkrivenih planeta gotovo je jednake veličine kao i Zemlja, te do nje dopire gotovo istovetna količina svetlosti. Sistem je nazvan TRAPPIST-1.

Šest unutrašnjih planeta (najbližih zvezdi) nalaze se u zoni u kojoj se temperature kreću od 0 do 100 stepeni. Naučnici smatraju da od tih šest planeta najmanje tri imaju okeane, što znatno povećava šanse za postojanje vanzemaljskog života.


U narednoj deceniji, istraživači planiraju da definišu atmosferu svake od novih otkrivenih planeta, kao i da otkriju da li na njihovoj površini zaista postoji voda i istraže znakove života. Iako 40 svetslosnih godina ne deluje toliko daleko, kako se navodi, biće potrebno nekoliko miliona godina dostići do svih informacija o ovom zvezdanom sistemu. Međutim, dodaje se, iz ugla nauke, ovo je najveća prilika da se otkrije život van sunčevog sistema.

Svi svetski mediji prenose ovo otkriće kao udarnu vest.


Izvor:Danas.rs


Povezane teme: NASA, TRAPPIST-1
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje