Ovako izgleda najbezbednije SOS Dečije selo na svetu
10. dec 2015. @ 19:00  |  moda i oko nje

Ovako izgleda najbezbednije SOS Dečije selo na svetu

Džibuti je mala afrička zemlja smeštena na samom ulazu u Persijski zaliv. Baš kao što je slučaj i sa ostalim državama iz tog dela sveta, društvene i prirodne okolnosti nisu bile nimalo blage prema njoj. Siromaštvo je u ovoj zemlji prisutno na svakom koraku, a uz to se bije konstantna borba sa nedostatkom pijeće vode.

Ipak, ova zemlja ima duboko ukorenjenu tradiciju i prepoznatljiva tradicionalna obeležja. Njena arhitektura uslovljena je ekstremnim vremenskim uslovima, ali i lokalnim folklorom.

Arhitekte iz Urko Sanchez studija bili su pozvani da naprave jedinstveno SOS Dečije selo u Tadžuri, najstarijem gradu države Džibuti, koje bi bi moglo da odoli svim vremenskim uslovima, ali i da pruži bezbednu sredinu njegovim maloletnim stanovnicima. Ovo naizgled minimalističko selo koje broji 15 kuća nedavno je završeno i predstavlja jedinstvenu stambenu celinu u kojoj nema automobila, i u kojoj se otvoreni i zatvoreni prostori prepliću na specifičan način. Zajedničke i privatne prostorije su, takođe, vrlo jasno definisane, a selo karakterišu i vrlo uske ulice. Uz to, selo se može pohvaliti velikim brojem drveća i biljaka, a socijalni radnici motivišu decu da se sama staraju o njima.


Iako na prvi pogled deluje kao da su sve kuće u ovom selu iste, istina je da su sve njihove prostorije drugačije raspoređene. Prirodna ventilacija je takođe prisutna, i u selu je smanjen rizik od visokih vrućina.


U izgranji ovog Dečijeg sela učestvovali su i sami stanovnici Tadžurija, dok je projekat vodio internacionalni tim sa finansijskom podrškom iz Nemačke.
Povezane teme: arhitektura
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje