Pogledajte kandidate za šupu godine!
27. sep 2014. @ 10:46  |  vesti

Pogledajte kandidate za šupu godine!

Iako na spomen reči 'šupa' ne očekujemo vrhunska arhitektonska dostignuća, Takmičenje za šupu 2014. mnogima bi moglo da promeni mišljenje. Ovo takmičenje (Shed of the year 2014) koje se održava osmu godinu za redom dobilo je svoje finaliste. Glasanju se ove godine odazvalo rekordnih 20.000 glasača, čak 73 posto više nego prošle, što svedoči o sve većoj popularnosti ovog nesvakidašnjeg arhitektonskog takmičenja.Za laskavu titulu naj šupe godine s područja Velike Britanije prijavilo se čak 2.000 kandidata, a po četiri finaliste odabrani su u osam kategorija: Normalna šupa, Ekošupa, Letnjikovac, Radionica, Baštenska šupa, Unikati, Pub šupa i posebna kategorija TARDIS – izgrađenih da podsećaju na vremeplov Doktora Whoa.


Među finalistima mnogo je zanimljivih primeraka. Tu je 'Walking Home' (Hodajući dom) u kategoriji ekošupa koji će, nakon što mu se ugrade četiri hidrauličke noge, postati prava ’hodajuća kuća’.

U istoj kategoriji nalazi se i impresivna staklena šupa napravljena od čak 5.000 staklenih boca.

U kategoriji letnjikovaca tu su, među ostalim, zelena koliba uređena u duhu Kariba vlasnice Alison Kynaston-Jones i prilično jedinstveni letnji dom Albana i Angele Bunting. Supružnici Bunting mini građevinu sami su izgradili za svoga unuka 2003. godine.

Sastoji se od minijaturnog prizemlja i potkrovlja namenjenog za spavanje. Iako prvenstveno namenjena za decu, uspešno je u sebi ugostila i poneku odraslu osobu, istakli su njeni vlasnici.

U kategoriji Unikati ističe se Zeleni čajnik. Zanimljiva šupa služila je kao spremište za drva za šta je namenjeno prizemlje, a na gornjem spratu je prostor za spavanje.


Povezane teme: arhitektura, lifestyle
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje