Prva samostalna izložba slikarke Gale Čaki "Odnosi" od sutra u Beogradu
02. jun 2014. @ 14:36  |  vesti

Prva samostalna izložba slikarke Gale Čaki "Odnosi" od sutra u Beogradu

U utorak, 3. juna 2014. godine, u 19:30, u Kući kralja Petra I u Beogradu biće otvorena izložba Odnosi, akademske slikarke Gale Čaki,. Svečano otvaranje biće uveličano govorom prof. dr Irine Subotić, istoričarke umetnosti. Izložba će biti otvorena za posetioce do 12. juna 2014. godine, svakog dana od 14 do 20 časova, u Kući kralja Petra I, Vase Pelagića 40, Beograd. Ulaz je slobodan.

Gala Čaki, kao mladi likovni stvaralac već za sobom ima zavidnu umetničku karijeru. Izuzetna energija, koju poseduje ova mlada slikarka, navela ju je da u jednoj godini završi dva master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i tako postane prvi student, koji je tako nešto ostvario. Te studije su krunisane samostalnom izložbom u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Zahvaljujući toj izložbi postala je dobitnik stipendije Ruth Katzman, fondacije iz Njujorka, koja u jednoj godini daruje samo dve stipendije najdarovitijim stvaraocima. Usledila je stipendija u Indiji Raghurajpur International Art/Craft Exchange, kao vid usavršavanja i stipendija Artles creative centar, Hämeenkyrö, u Finskoj. 2013. godine usledio je poziv od strane galeriste iz Belgije da oslika ogroman mural u starom delu grada Namura. Zahvaljujući odlično urađenom projektu uvrstila se u grupu poznatih muralista, koji neguju kulturu i umetnost u toj zemlji.


U ovoj godini usledili su specijalni pozivi za Kinu i Japan, gde će se Gala predstaviti svojim radom kroz izložbe i rezidencijalni program. Poziv za samostalnu izložbu je usledio i od jedne od najprestižnijih galerija Artifact na Menhetnu . Iako ima svega dvadeset i sedam godina, Galini radovi su deo velikih evropskih kolekcija. Pored Srbije, Gala se može pohvaliti aktivnim izlaganjem u zemljama kao što su Kanada, Amerika, Nemačka, Holandija, Danska, Belgija, Italija, Portugalija, Rusija, Slovenija, Hrvatska i Crna Gora. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde sprema odbranu svoje doktorske disertacije.

Povezane teme: umetnost, slikarstvo, Gala Čaki
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje